Evropski aerodromi trpe „šok bez presedana“ zbog smanjenja saobraćaja izazvanim epidemijom koronavirusa u Italiji,  koja je od ponedeljka cela izolovana, i preti  potpuni raspad njenog avionskog saobraćaja, saopštila je danas organizacija evropskih aerodroma ACI Europe.

Evropski aerodromi su zabeležili pad broja putnika od 13,5 odsto u prvom tromesečju, ali najteže pogođeni su aerodromi u Italiji, saopštila je ta organizacija koja predstavlja 500 aerodroma u 46 zemalja.

Čak i pre jučerašnje odluke o ograničenju kretanja u celoj zemlji, italijanski aerodromi već su beležili ogroman pad broja putnika od 60 odsto na većini aerodroma tokom vikenda, rekao je Olivije Jankovec, generalni direktor ACI Europe.

Sada, kako je rekao, treba da se bore sa potpunim prekidom aviosaobraćaja. On je pozvao vladu da odgovori brzo i pozitivno na zahteve italijanskih aerodroma o hitnom uvođenju mera podrške.

U celoj Evropi epidemija bolesti COVID-19 se pretvorila u „šok bez presedana za našu industriju“, rekao je Jankovec i nije odbacio mogućnost da će biti potrebne mere podrške i u zemljama van Italije da bi se omogućilo aerodromima da ispune svoju kritičnu infrastrukturnu ulogu.

Organizacija predviđa da će u 2020. broj putnika na evropskim aerodromima pasti za 7,5 posto, u odnosu na ranije predviđen rast od 2,3 odsto.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.