Šojgu u poruci Putinu: “Lisičansk i cela oblast Luganska su oslobođeni”

0
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

(Beta-AFP) – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je danas da su ruske snage zauzele ključni ukrajinski grad Lisičansk i da sada kontrolišu celu oblast Luganska na istoku Ukrajine. 

“Sergej Šojgu je obavestio glavnokomandujućeg ruskih oružanih snaga Vladimira Putina o oslobađanju Luganske narodne republike”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, prenose ruske novinske agencije. Rusija priznaje Lugansku oblast kao Lugansku narodnu republiku (LNR). 

Šojgu je izvestio Putina da je kao rezultat uspešnih vojnih operacija oružanih snaga Rusije, zajedno sa jedinicama Narodne milicije LNR, uspostavljena puna kontrola nad gradom Lisičanskom i nizom obližnjih naselja.

Ukrajinski borci nedeljama su pokušavali da odbrane Lisičansk i spreče da dođe pod rusku kontrolu kao što se desilo sa susednim Severodonjeckom pre nedelju dana.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je u onlajn intervjuu kasno sinoć da tok borbi ukazuje da će sudbina grada biti odlučena do ponedeljka.