Šojgu: “Operacija u Ukrajini se nastavlja dok Rusija ne ostvari ciljeve”

0
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

(Beta) – Specijalna vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti dok se ne ostvare postavljeni ciljevi, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Ruske oružane snage će nastaviti specijalnu vojnu operaciju dok se ne ostvare postavljeni ciljevi”, rekao je Šojgu na elektronskoj konferenciji.

On je naveo da su završeni glavni zadaci prve etape specijalne vojne operacije u Ukrajini, tokom koje su Oružane snage Ukrajine pretrpele značajnu štetu.

“Prvo o toku specijalne vojne operacije ruskih oružanih snaga na teritoriji Ukrajine. Generalno, glavni zadaci prve etape operacije su završeni. Borbeni potencijal ukrajinskih oružanih snaga je značajno smanjen, što nam omogućava da svoju glavnu pažnju i napore usmerimo na postizanje glavnog cilja – oslobođenje Donbasa”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ruska vojska tokom specijalne operacije aktivno pomaže stanovništvu samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck da uspostavi miran život.

“Aktivno pružamo humanitarnu pomoć stanovništvu LNR, DNR i, naravno, Ukrajine. Već su sprovedene 684 humanitarne akcije. Dostavljeno je 6.079 tona tereta u 210 naselja”, rekao je Šojgu.

On je ocenio da ukrajinske snage nepromišljeno koriste određene vrste svog naoružanja, što stvara pretnje u različitim regionima, uključujući Crno more.

“Posledice nepromišljene upotrebe određenog oružja manifestuju se u različitim regionima”, rekao je on, navodeći da je “u Crnom moru stvorena stvarna pretnja za civilnu plovidbu”.

“Turska vojska je neutralisala dve morske mine kod obala Rumunije i Bosfora”, dodao je Šojgu.