Socijaldemokratska partija Nemačke spremna da formira vladajuću koaliciju

0
Foto Beta/(AP Photo/Michael Sohn)

(Beta-AP) – Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je saopštila da veruje da je dobila mandat na današnjim parlamentarnim izborima da formira vladajuću koaliciju.

Nakon objavljivanja rezultata izbora na osnovu izlaznih anketa, generalni sekretar SPD Lars Klingbajl je rekao da ta stranka sada “ima misiju da formira koaliciju” i da bi njen kandidat Olaf Šolc trebalo da postane kancelar.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa pokazali su da su konzervativci i socijaldemokrate osvojili gotovo podjednak broj glasova na izborima.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, i konzervativna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke osvojili su po 25 odsto glasova.

Medjutim, izlazna anketa televizije ZDF predvidja da će SPD imati 26 odsto, a demohrišćani, koje predvodi Armin Lašet, 24 odsto.

Kada su večeras objavljeni rezultati na osnovu izlaznih anketa, stotine pristalica SPD počele su da skandiraju “Olaf, Olaf” u sedištu te partije levog centra u Berlinu.