SNS predložila mere za izbore, Tramp ponovo pred impičmentom (zbog Bajdena) i kako je protekla dodela Emija: Vaš brifing za ponedeljak

Pregled vesti za ovo jutro + Naslovne strane dnevnih novina

0
Foto: Profimedia, Profimedia, Tanjug-AP

SNS SASTAVILA DOKUMENT O IZMENAMA IZBORNOG PROCESA – Srpska napredna stranka sastavila je, u cilju poboljšanja izbornih uslova, dokument o izmenama izbornog procesa, piše “Blic”.

Dijalog sa RTS, sankcije za zloupotrebu javnih preduzeća, zabrana korišćenja skupova koje prave institucije za promociju stranaka, funkcioneri u kampanji samo posle radnog vremena, dupliranje kazni za zloupotrebu funkcije – deo su predloženih mera.

Ceo dokument biće usvojen na sednici radne grupe Vlade, koju vodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a koji će kroz zaključke Vlade biti operacionalizovan.

340 NOVIH POTRESA U ALBANIJI – Albanski Institut za geološke nauke, energiju, vodu i okolinu saopštio je da je više od 340 naknadnih potresa usledilo posle zemljotresa magnitude 5,8 koji je pogodio Drač u subotu popodne.

Oko 600 kuća, uglavnom izgrađenih pre 1990. pretrpele su oštećenja u potresu, koji je takođe na kratko prekinuo dotok vode i struje u Tirani, Draču i nekim zapadnim i centralnim kvartovima, saopštile su vlasti.

TRAMP PONOVO SUOČEN SA MOGUĆNOŠĆU IMPIČMENTA – Predsednik SAD Donald Tramp priznao je da je tražio u julu od novog lidera Ukrajine da istraži sina bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Demokrate su osudile, kako su navele, jasan pokušaj da se nanese šteta političkom rivalu, a iako Nensi Pelosi nije eksplicitno navela da bi moglo da dođe do impičmenta, Njujork tajms piše da je njeno upozorenje upućivalo upravo na opoziv aktuelnog predsednika SAD.

I DŽONSON STAJE UZ SAD – Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je Velika Britanija zaključila da je Iran odgovoran za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

On je rekao i da će London razmotriti učešće u američkom projektu jačanja odbrambenih kapaciteta ultrakonzervativnog zalivskog kraljevstva.

Džonson je ipak dodao i da će Velika Britanija sa saveznicima raditi na “deeskalaciji” napetosti na Bliskom istoku koje su u porastu otkako su 14. septembra dronovima i krstarećim raketama napadnuti naftno polje i najveća svetska rafinerija nafte.

MADURO I MILOŠEVIĆ – Predsednik Kolumbije Ivan Duke uporedio je venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura sa Slobodanom Miloševićem. On je upozorio Madura da bi načinio “glupu grešku” ako bi napao njegovu zemlju.

“Brutalnost Nikolasa Madura može se uporediti sa Slobodanom Miloševićem. Tome mora doći kraj”, kazao je Duke.

Duke je to izjavio u intervjuu agenciji AP pre odlaska u Njujok na Generalnu skupštinu UN, gde će, kako se očekuje, kritikovati Madura kao nasilnog autokratu koji ne samo što je odgovoran za humanitarnu katastrofu u zemlji, već predstavlja i pretnju za regionalnu stabilnost zbog navodnog pružanja utocišta kolumbijskim pobunjenicima.

PROTEST ZBOG RODNE NERAVNOPRAVNOSTI U KATOLIČKOJ CRKVI – Oko 800 ljudi protestovalo je u nedelju zbog rodne neravnopravnosti u katoličkoj crkvi, formirajući ljudski lanac oko katedrale u nemačkom gradu Kelnu.

Među demonstrantima bile su žene iz grupe pod nazivom “Marija 2.0”. Ta grupa aktivista se zalaže da katolička crkva u Nemačkoj dozvoli ženama da imaju vodeće ulogu unutar crkvene hijerarhije, prenosi AP. Okupljeni ispred katedrale su zahtevali i transparentnije rešavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja u koja je umešano sveštenstvo.

PREMINUO PRVI NEMAČKI KOSMONAUT – Prvi nemački kosmonaut Zigmund Jen je preminuo u 82. godini, saopštio je nemački Centar za vazduhoplovstvo.

Kako se navodi, Zigmund Jen je bio prvi nemački državljanin koji je leteo u svemir 26. avgusta 1978. godine.

DODELJENE EMI NAGRADE – Noćas je održana 71. dodela Emi nagrada, a nagradu za najbolju seriju odneo je Černobilj. Najboljim glumcem proglašen je Džarel Džerom za ulogu u “When They See Us”, najboljom glumicom Mišel Vilijams u “Fosse/Verdon”, za najbolji film nagradu je odneo “Black Mirror: Bandersnatch”, a za najbolju komediju serija “Fleabag”.

Nagradu za najbolju dramu odnela je serija “Game of Thrones”.

POČINJE JESEN – Na severnoj Zemljinoj polulopti danas počinje jesen, dok istovremeno za stanovnike južne polulopte nastupa proleće.

Na dan početka jeseni obdanica će trajati 12 sati i devet minuta, a noć 11 sati i 51 minut.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA