Savez za Srbiju optužio je danas Srpsku naprednu stranku i Savez vojvođanskih Mađara da su kroz nameru donošenja „autentičnog tumačenja“ izbore u Vojvodini učinili „dodatno neregularnim“.

Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je naprasno sazvao sednicu pokrajinskog parlamenta za ponedeljak 2. mart, a jedina tačka dnevnog reda je autentično tumačenje odluke o pokrajinskim izborima u delu koji se odnosi na manjinske stranke i koalicije i dodavanja ‘korektivnog faktora’ od 35 odsto na osvojene glasove.

„To je loše rešenje i tako će se mandati deliti na osnovu fiktivnih glasova nepostojećih birača, a to je i jedini cilj ovakvog načina dodele mandata nagrađivanje lojalnih manjinskih koalicionih partnera“, naveo je SzS u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je SNS „izgleda shvatila“ da se „preigrala“ pa sada sa „autentičnim tumačenjem“ predlaže da se 35 odsto obračunava samo za one manjinske stranke i koalicije koje ne pređu cenzus od tri odsto, „što u praksi znači da svojim koalicionim partnerima Savezu vojvođanskih Mađara ne žele da prepuste dodatne mandate i nastoje da ih istisnu iz podele plena nakon izbora“.

„Pored toga, ovaj predlog otvara niz pitanja pri raspodeli mandata jer se mandati manjinskih stranaka ili koalicija ne dele prema cenzusu od tri odsto već po principu prirodnog praga, pa se postavlja pitanje da li je predloženo tumačenje zakonito. Takođe se može desiti da jedna manjinska stranka osvoji 2,90 odsto glasova i da se njima obračuna korektivni faktor od 35 odsto, dok se drugoj manjinskoj listi koja osvoji 3,05 odsto glasova ne obračuna, te se stranke dovedu u neravnopravan položaj“, piše u saopštenju.

SzS je naveo da predloženo rešenje „pokazuje opravdanost“ bojkota ovih izbora.

„Slične ‘akrobacije’ režim pravi i na državnom i lokalnom nivou, ali su na pokrajinskom nivou one najopasnije i najvidljivije. SNS i SVM prekrajanjem pravila izbornog procesa i veštačkm inženjeringom krajnjih rezultata lažnih izbora došli su do toga da sami odredjuju koga će pustiti u lažni pokrajinski parlament“, ocenio je SzS.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.