Snimljen je za 18 dana, bez budžeta, glumci su radili bez honorara: Četrdeset godina filma “Majstori, majstori”

0

Kultni film “Majstori, majstori” Gorana Markovića, snimljen pre četrdeset godina, ostao je i do danas vrlo popularan i upravo zbog svega pomenutog u Dvorani Kulturnog centra Beograda danas se organizuje bogat program, prenela je Politika.

Za 18 sati zakazana je projekcija ovog ostvarenja, a sat i po kasnije i razgovor sa ekipom filma, što je retka prilika da se uživo čuju naše filmske legende: reditelj Goran Marković, direktor fotografije Milan Spasić Papi, kompozitor Zoran Simjanović i glumci Snežana Nikšić, Mira Banjac, Mirjana Karanović, Tanja Bošković i Bogdan Diklić. Istovremeno će biti otvorena i izložba fotografija koje su ovekovečile snimanje filma, njen priređivač je Maja Medić, koja će voditi i sam razgovor.

Podsetimo, Marković je sa Miroslavom Simićem, s kojim je prethodno napisao „Specijalno vaspitanje”, osmislio i tragikomičnu priču o odlasku u penziju čistačice u osnovnoj školi. Taj događaj kao i tužba profesorke engleskog protiv kolege su samo povod da upoznamo zamršene odnose u kolektivu i to sve tokom jednog dana.

Ceo film snimljen je za 18 dana, bez budžeta, na postojećoj lokaciji i svi članovi ekipe, uključujući i glumce, radili su bez honorara. Film je nazvan po prvom stihu pesme „Majstori u kući” pesnika Aleksandra Sekulića.