Šmit upotrebio bonska ovlašćenja – poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS, Dodik reagovao: “Imovina RS je imovina RS i tu ne pomažu ni bonska ni bilo kakava ovlašćenja”

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas je na osnovu “bonskih ovlaštenja” poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Šmit je novinarima u Sarajevu rekao da je Zakon o nepokretnoj imovini RS “u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH” i da je obustavio primenu tog zakona do odluke Ustavnog suda BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je 10. februara usvojila ovaj zakon, a predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je 7. aprila potpisala Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupiti na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je imovina Republike Srpske imovina tog BH. entiteta i da tu, kako je istakao, ne pomažu ni bonska niti bilo kakva ovlašćenja.

“Najbolji sinovi Republike Srpske nisu izginuli da bi neizabrani Nemac Kristijan Šmit krčmio ono za šta su dali najvrednije”, rekao je Dodik agenciji Srna, nakon što je Visoki predstavnik u BiH poništio Zakon o nepokrentnoj imovini RS.

Srpski član Predsedništva BiH je kazao da je pitanje državne imovine rešeno 1995. godine u Dejtonu, ocenivši da “samo neizabrani i nepotvrđeni stranac, poput Šmita, može da se bavi pitanjima koja su u Ustavu BiH već rešena”.

Još je naveo da je “potez Kristijana Šmita, Visokog predstavnika kojeg Republika Srpska ne priznaje, kič i šund politika, na koju su ga naterali oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali”.

“Partnere u Federaciji BiH pozivam da se poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Nemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor”, rekao je Dodik.