Šmit: Situacija u BiH loša, brinem se da ne preraste u nešto gore

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno loša i da je to naveo i u svom izveštaju generalnom sekretaru i Savetu bezbednosti UN.

“Posebno sam se osvrnuo na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriku. Najviše me brine upravo mogućnost njenog prerastanja u nešto gore”, rekao je Šmit za Al Džaziru Balkans.

Dodao je da nikada nije doživeo da jedan takav izveštaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima.

Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska povući saglasnost na postojanje Oružanih snaga BiH i da će ponovo biti formirana Vojska RS, Šmit je kazao da je “reč o taktici, jer ne liči na trenutnu strategiju”.

“Ali, taktiku je moguće jednostavno promeniti i usmeriti ka pravcu svojevrsnog raspada. Kažu da Dodik traži mirno razdruživanje, što je samo po sebi protivno Dejtonskom sporazumu”, ocenio je Visoki predstavnik u BiH.

Prema njegovim rečima, deo zvaničnika i osoba na odgovornim pozicijama u zemljama regije smatra da mirno razdruživanje nije opcija i da postoji opasnost od širenja sukoba.

“U svakom slučaju, isključio bih mogućnost rata. Niko, pa ni Milorad Dodik sa svojim populističkim pristupom, ne povlači poteze koji bi vodili u rat. Ipak, njegove bi izjave mogle biti pogrešno shvaćene, stoga bismo trebali preduzeti nešto”, rekao je Šmit.

On smatra da međunarodna zajednica treba da spreči dodatno komplikovanje situacije u BiH.