(Beta) – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da se ne može pregovarati o nadležnostima Centralne izborne komisije BiH (CIK) u mogućim pregovorima vladajućih stranaka na državnom nivou u vezi sa donošenjem Izbornog zakona BiH.

Šmit je naglasio i da ne sme doći ni do umanjivanja standarda koje preporučuje ODIHR.

Visoki predstavnik je pozdravio inicijativu predstavnika vladajućih stranaka, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i probosanske koalicije „Trojka“, da nastave razgovore o usvajanju zakona koji štiti integritet izbornog procesa u skladu s međunarodnim standardima i na taj način obezbede poštene izbore, bez prevara.

„U nedostatku pravovremene odluke u parlamentu BiH, visoki predstavnik je morao delovati i primeniti dobro poznate preporuke OEBS/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije, kako bi se obezbedila njihova primena na lokalnim izborima 2024. godine“, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Šmit i dalje poziva parlament BiH da usvoji ove preporuke u formi zakona, dodali su u saopštenju.

Istakao je da izmene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je on doneo, sadrže pravila koja su već na snazi, uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i indentifikaciju birača, te rekonstruisanje biračkih odbora u skladu s pravilima ODIHR-a, ali da se one mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon.

Visoki predstavnik je istakao da vreme za usvajanje domaćih rešenja ističe, dodavši da ima još vremena kada se radi o dugoročnim izmenama izbornih pravila.

„Birači u BiH imaju pravo da glasaju prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornog procesa“, zaključio je Šmit.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.