Smederevci popuštaju mere ali se boje “onog velikog kupanja”: “Mi se najviše plašimo da prođe ovaj vikend…”

0
Foto: Profimedia

Efekti vandredne situacije u Smederevu koja je uvedena 17. jula, polako postaju vidljivi, tvrde nadležni. Broj obolelih je na stabilnom nivou, te su iz gradskog kriznog štaba, odlučili da se određene mere popuste.

Između ostalog, Smederevci mogu da posećuju otvorena kupališta, ali uz poštovanje svih preporučenih mera. Ohrabruje i podatak, da se smanjuje broj pacijenata u Opštoj bolnici “Sveti Luka”, koja je već nedeljama u kovid sistemu.

“U prvom naletu, poslednjih nedelju dana, to su pacijenti koji su već izlečeni, praktično otpušteni kući. Mi u ovom trenutku imamo jednog ili dva pacijenta sa strane, sve ostali su sa teritorije grada Smedereva”, kaže v. d. direktora, doktor Nenad Đorđević, preneo je RTS.

U kovid delu opšte bolnice je trenutno 70 pacijenata, a zabrinjavajuće je to što je još uvek sedam pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, navodi doktor Đorđević. 

“Mi se najviše plašimo da prođe ovaj vikend, jer će ono veliko kupanje od prošlog vikenda da se odrazi početkom sledeće nedelje. Nadamo se da su naši građani primenjivali koliko toliko zaštitne mere, ali još uvek smo na oprezu”, rekao je Đorđević.

U kovid ambulanti doma zdravlja, dnevno se pregleda i do 200 pacijenata, a u taj broj spadaju i oni koji dolaze na kontrolni pregled.

Inače, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Smederevu su registrovana još 22 slučaja, u Velikoj Plani još troje, dok u Smederevskoj Palanci, za sada nema novoobolelih.