“Smeće se vraća kući”: Duterte preti da će objaviti rat Kanadi, ali i da će im vratiti otpad koji su istovarili na Filipinima

0

“Upozoravam Kanadu da bi im bilo bolje da sklone to đubre”, rekao je Duterte. “Objavićemo rat protiv njih, možemo da ih savladamo ionako”

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte pripretio je da će “poći u rat” protiv Kanade ukoliko ova zemlja ne bude uklonila tone otpada koje je jedna kanadska kompanija pre nekoliko godina odložila u Manili, piše CNN.

“Upozoravam Kanadu da bi im bilo bolje da sklone to đubre”, rekao je Duterte. “Objavićemo rat protiv njih, možemo da ih savladamo ionako.”

Prema filipnskom CNN za koji je Duterte dao izjavu, na Filipine je 2013. i 2014. godine pristiglo 103 kontejnera u kojima se nalazi 2.450 tona otpada.

Na kontejnerima je navedeno da sadrže plastiku za reciklažu, ali je inspekcija na Filipinima utvrdila da je smeće u kontejnerima sačinjeno od materijala koji se ne mogu reciklirati. Smeće je zavedeno kao ilegalno, pošto privatna kanadska kompanija koja je istovarila smeće na Filipinima nije imala dozvolu za uvoz.

Jedan deo kontejnera i dalje se nalazi u luci u Manili.

Odlaganje smeća je globalni problem, a nakon što su razvijene zemlje godinama izvozile otpad za reciklažu, Kina je prošle godine među prvim zemljama zabranila “inostrani otpad”, kako bi zaštitila svoju životnu sredinu.

“Ne razumem zašto nas tretiraju kao deponiju”, rekao je Duterte i dodao da će sam da otputuje u Kanadu i preveze im njihov otpad nazad. “Smeće se vraća kući.”

Filipini su i ranije pozivali Kanadu da preuzme sporni otpad, a kanadski premijer Džastin Trudo u nekoliko navrata istakao je da radi na pronalasku rešenja za ovaj problem.