“Smatramo veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine… Nećemo uvoditi sankcije nikome”: Vučić izneo zvaničan stav Srbije

0
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti u vezi sa ratom koji je juče izbio u Ukrajini. On je rekao da su “iza nas, iza Evrope i sveta teški dani” i poručio je da se došlo do “jedinstvenog stava”.

“Bili smo suočeni sa bezbroj problema o kojima ne možemo ni da govorimo. Mogu da kažem građanima da smo bili pod neskrivenim pritiscima. Ipak, odluku smo doneli hladne glave jer za to smo i birani”, rekao je Vučić.

Pročitao je ceo zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Molio bih sve da pažljivo slušate, od početka do kraja”, naglasio je na početku.

Pod tačkom jedan, Vučić je pročitao: “Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi ruski i ukrajinski narod oduvek smatramo bratskim…”

Naglasio je da “Srbija oduvek poštuje pravo država na nepovredivost granica.”

“Jedan od osnovnih principa naše zemlje jeste poštovanje teriotorijalnog integriteta drugih suverenih država”, pročitao je Vučić.

“Uvek smo vodili principijelnu spoljnu politiku i za to smo skupo platili cenu. Zbog nastojanja da sačuvamo svoj teritorijalni integritet bili smo izloženi napadu 19 zemalja krajem 20. veka. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom, Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine”, istakao je predsednik Srbije.

Temeljno načelo međunarodnog prava je mirno rešavanje problema, rekao je Vučić i dodao: “Rukovodeći se svojim principima, Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta svake zemlje, pa i Ukrajine.”

Pod tačkom 8, Vučić je pročitao: “Srbija će se rukovoditi zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih interesa ako bude trebalo da odlučuje o uvođenju sankcija drugim državama. Republika Srbija smatra da nije u njenom vitalnom interesu da bilo kome uvodi sankcije…”

Posle čitanja je poželeo da sumira i zaključi:

“Svako ko je pažljivo saslušao ovo što sam pročitao, znaće koliko je truda uloženo u svako slovo, svaku reč i koliko smo pažnje pokazali. Poštujemo međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine, ali smo sve radili u interesu Srbije”.

“Patrijarh razume potrebe i probleme Srbije”

Predsednik Vučić rekao je da je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i da ga je upoznao sa zaključcima koje je Srbija donela povodom situacije u Ukrajini.

“Ja sam ga upoznao sa svim i zamolio za mišljenje, blagoslov i za savet. Pročitao sam mu tekst i ukazao na sve probleme sa kojima se kao zemlja suočavamo”, rekao je Vučić navodeći da patrijarh razume potrebe i probleme Srbije u političkom smislu.

“Srbija je na evropskom putu i neće hrliti u neprijateljstva”

Vučić je izjavio da nije moguće preko noći uvesti sankcije Rusiji, jer ni oni nisu uvodili sankcije Srbiji 1990-tih godina, kao ni Republici Srpskoj danas.

“Oni su nas sačuvali u Savetu bezbednosti UN 2015. godine. Je li vi mislite da u državnim poslovima imate pravo da takve stvari zaboravljate”, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Naglasio je da je Rusija najznačajniji garant očuvanja integriteta Srbije i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 koja se odnosi na Kosovo i Metohiju i dodao da je i Ukrajina uvek podržavala teritorijalni integritet Srbije.

“Upravo zato se i nalazimo u ovako teškoj poziciji”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare na kojoj je rekao da Srbija podržava teritorijalni ingegritet i suverenitet Ukrajine, i da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Naglasio je da se Srbija nalazi na evropskom putu i da je to njeno strateško opredeljenje, ali da Srbija “neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko drugi od nje traži”.

Vučić se danas sastao sa patrijarhom srpskim Porfirijem. On je to objavio na svom Instagram nalogu ne navodeći temu sastanka.

Ranije danas Vučić je predsedavo Savetom za nacionalnu bezbednost.

Od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu predstavnici izvršne vlasti u Srbiji nisu izneli nikakav stav o tim događajima, po čemu je Srbija bila jedinstvena u Evropi.