“Smanjene policijske snage, ubačeni agenti, navijači, prelazak granice”: Bivši policajac analizirao nerede na ulicama Beograda

4
Ilustracija/ Foto: Igor Pavićević

Društevnim mrežama širi se objava Vladimira Savića, čoveka koji se predstavio kao bivši policajac sa bogatim iskustvom u razbijanju demonstracija.

On je analizirao događaje na ulicama Beograda, a njegovu zanimljivu analizu prenosimo u celosti:

“Ko je pomerio zaštitnu ogradu ispred skupštine, koja je bila postavljena još Prvog dana kada je Boško Obradović započeo štrajk glađu?!Pomerili isti oni koji su je i postavili svesno i sa namernom za ono što će se dogoditi.

Za vreme štrajka glađu Boška Obradovića pored skupštinskog obezbeđenja, bili su pripadnici svih sluzbi iz MUP-a plus 3. voda policijske brigade. Na dan kontramitinga Beogradski odred žandarmerije, policijska brigada, JRM, UKP, BIA,Vojna Policija itd. Večeras prilikom ulaska dela građana u skupštinu, što se jasno moglo videti na snimku N1, dva muškarca i jedna zena iz skupstinskog obezbeđenja, pokušavaju da spreče ulazak demonstranata. Demonstranti ulaze u hol razbijaju vrata, pojavljuju se dva odeljenja policijske brigade, interventne jedinice policije 92, potiskivanjem izbacuju demonstrante na stepenište.

Narod se stvarno spontano okupio na ulici da izrazi nezadovoljstvo. Tampon zona između naroda i policije na stepeništu ispred skupštine su navijači. Policija mirno stoji, bez provokacija. Navijači sa kraćim i dužim pauzama pokušavaju na silu da izazovu incidente sa policijom. Policija ne reaguje na više napada. Navijačima prilaze agenti iz službe OPA, kao građani mešaju se sa njima, podižu tenziju. Policija baca prvih 5 suzavaca. Agenti iz OPA (odeljenje za posebne akcije MUP-a, posebno obučeni u nastavnom centru Makiš za takve akcije i izazivanje haosa) kao građani napadaju kolege. Policija pod maskama reaguje kao prema građanima, pod maskom i vizirima ni rodjenog brata ne mozes prepoznati. Nastaje haos.

Dva odeljenja policijske brigade svesno namerno žrtvovani su večeras ispred skupštine sa odeljenjem žandarmerije, ne dobijaju pomoć što je van svakih pravila u takvim situacijama. Služba zloupotrebljava i PB i Žandarmeriju. Narod vrši pritisak.

Vuk Jeremić pokušava da se dođe do kordona policije ispred ulaza u skupštinu, kako bi pokušao da smiri situaciju. Agenti OPA kao građani ga šikaniraju i udaraju, namerno skandiraju što obični građani prihvataju – “nećemo političare”.

Kreće suzavac, intervencija policije. Nastaje haos. Navijači lome saobraćajne znakove bez ikakve potrebe, OPA agenti namerno provociraju policiju, obićni građani uvučeni u igranku pridružuju se i dolazi do primene sredstava prinude prema obićnim građanima, pošto se OPA povukla.

U okolnim ulicama taktika – pošalju policiju, ispale suzavac, zatim odeljenje beži, građani čitaj OPA kao ih juri – recept sa Makiša.

OP-om se komanduje iz kabineta sa Andrićevog venca, poput figura na šahovskoj tabli. Kreni stani. Malo suzavac, malo pendrek, malo beže, malo trče, i sve u odbrani i pokušaju osvajanja Narodne skupštine, dok predsedništvo gde glavni i odgovorni za ovo stanje u državi, sve posmatra, komanduje i naređuje niko i ne konstatuje.

Kada pripadnici policije krenu u intervenciju, uvek se ostavlja obezbeđenje službenih vozila.

OPA – građani pale sluzbena vozila MUP-a kod crkve svetog Marka, koje se prepisuje demonstrantima. Super scenario, koji će progutati oni koji nisu radili u službi. Opet intervencija.

Oko zgrade RTS-a demonstranti bez policije. Pošto je RTS zgrada od posebnog značaja u nadleznosti PS Palilula, u kojoj sam radio 10 godina, i uvek kada se dešavaju ovakve stvari za obezbeđenje RTS davali smo dva voda interventne policije, za obezbedđenje RTS-a večeras obezbeđenja NIJE BILO.

Policija na dva snimka a sigurno je bilo i mnogo više, gubi kontrolu i prekoračuju ovlašćenja, ne opravdavam, ali kako sam i sam bio u tim redovima od cimanja kreni stani pritiska proradi nervoza adrenalin i dovede do toga da se prekorače ovlašćenja.

Naravno ne opravdavam, osuđujem, ali razumem i same policajce.

Agenti OPA po razbijanju grupa demonstranata više nisu huligani već policajci u civilu koji hapse po pionirskom parku-recept sa Makiša brza promena uloge….Zašto je sve ovo bilo potrebno? Veoma prosto. Sve ovo večeras bilo je isplanirano kako bi se izazvao i prikazao haos koji će biti pripisan opoziciji, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nasilje, paljenje, lomljenje, tuče, snimci gde policija nekako sebe kontroliše tobože demokratija, ali eto ta opozicija nije se moglo drugačije, sve smo pokušali i na kraju smo morali na silu da prekinemo iživljavanje te opozicije, koja nasilno hoće da preuzme demokratsku izabranu vlast na lažnim izborima.

Policajci i žandari u interventnoj opremi, ponovo su po ko zna koji put i sami žrtvovani i bili deo scenarija za koji odgovorno tvrdim da nisu znali, ali to pojedine od njih ne oslobađa od odgovornosti za prekoračenje ovlašćenja sredstvima prinude, prema građanima koji su takođe iskorišćeni od istih na foru spontanih okupljanja bez političara opozicije.

Tako spontana okupljanja građana pozivana preko mreža, idelana su za scenario službe. Kada proteste i okupljanja organizuju stranke, pokreti, savezi, sindikati naravno da postoji mogućnost ubacivanja provokatora, ali mnogo je teže, jer sami organizatori takve brzo prepoznaju, izoluju, snime i prijave, jer na organizovanim skupovima taćno se zna ko šta kad radi, zato se i zovu organizovani skupovi i zato je bitno da se zna ko poziva i ko stoji ispred okupljenog naroda, kao i ko preuzima odgovornost za eventualno nastali haos i ko obezbeđuje pravni tim za eventualno uhapšene učesnike protesta ili skupa.

Pored svega navedenog, pošto nema zvanicnog organizatora, vlastima ide u prilog to što nije držana socijalna distanca, da nas sve optuže za ono što su oni sami radili – derbi, koncerti, izbori – za širenje Covid 19, i time sebi daju mogućnost za uvođenje vanrednog stanja.”

Jedan od onih koji su podelili na društvenim mrežama ovu analizu bio je i sveštenik Nenad Ilić, otac popularnoj jutjubera Bake Praseta.

On je napisao nešto u čemu su saglasni i drugi korisnici društvenih mreža koje je ova analiza zaintrigirala:

“Analiza koja može da bude zanimljiva i korisna. Ako se sa određenom rezervom i kritički čita. Iako nije sve išlo baš ovoliko pripremljeno od vlasti i glatko. Čak i ako nisu svi uzroci, ciljevi i ishodi tačni, u nekim praktičnim segmentima sigurno je korisno poznavati delove tutorijala.”

4 KOMENTARA

 1. Vi koji negativno komentarisete tekst. Objasnite nam sta radi Pavle Bihali sa Levijatanom na protestima i uz sve to kriju lice i navlace kapuljace, cekajuci iz Pionirskog parka signal bakljama iz prvih redova od strane policajaca da se krene u akciju bocni pa bezi, da strada opozicija i narod.

 2. Moze li meni ovaj bivsi policajac da objasni par stvari?
  1. Sta ce strani drzavljani na protestima po gradovima Srbije?
  2.Sta ce navijaci hrvatskih klubova na protestima i jos pevaju njihove navijacke himne?
  3.Sta traze crnogorski desnicari u Beogradu na demonstracijama?
  4.Sta ce albanska zastava na mirnim gradjanskim protestima po Srbiji?
  5.Sta ce cele cete onih sa kapuljacama koji su cak navlacili i maske da se ne prepoznaju na kameri?
  – Ako ste u pravu oko ubacenih agenata, jeli moguce da 2000 demonstranata bude toliko glupo i da nasedne na provokacije?
  6.Odakle onolike kamenice flase i suzavci, baklje kod mirnih demonstranata?
  _ Mozda ima onih koji ce poverovati u ovu pricu, ima i onih koji ce reci, ovo nije prosli vek, ima i onih koji nisu coravi, gledaju, nisu gluvi cuju sta se radi i uzvikuje.
  Zar stvarno mislite da ce po drugi put isti politicari doci na vlast drzavnim udarom?
  Ja sam u titovo vreme organizovao bezbroj strajkova i protesta, nikad sem parola ispisanih na kartonu nismo nosili nista, nismo navlacili kapuljace i marame vezali preko nosa, zato je tesko popiti svu ovu vasu mudrost ako ste doista bivsi policajac.
  Koja budala ide da demonstrira sa kamenicama, bakljama, hladnim oruzjem i zastavama stranih zemalja?

 3. Jopet “Marinika sindrom”! Ovo je najbolji izraz koji sam čuo od jednog psihijatra koji je komentarisao gomilu laži koja se plasira uz obazloženje :” Izbaciš lažnu vest kao razbucani perjani jastuk, a onda demanti sa istinitim činjenicama liči na sakupljanja perja i paperja koji bi trebali da dokažu da je vest lažna! Jadni ste vi koji izlazite iz “mišije rupe” dok je bilo gusto pa ste sad glasniji od vrana u Beogradu1

Comments are closed.