“Slušao sam predsednika pažljivo – masovna vakcinacija u prvom kvartalu naredne godine…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Na konferenciji za štampu javnosti se obratio državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Najvažnije pitanje je svakako vakcinacija.

“Masovna vakcinacija se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine, a prva količina koja stigne do kraja decembra, biće korišćena za zaštitu zdravstvenih radnika, vojske i policije. Otprilike bi trebalo da prođe sedam dana od primanja druge doze vakcine, kako bismo bili sigurni da smo bezbedni od koronavirusa”, rekao je Đerlek.

“Pažljivo sam slušao predsednika i on je lepo rekao da će Srbija do kraja 2021. godine imati 1.800.000 doza, koje će biti kvartalno raspoređene…”

Na pitanje koje vakcine i u kojoj količini stižu do kraja godine, Đerlek je rekao da je Sputnjik V vakcina juče stigla na ispitivanje i potvrdio je da je ranije rečeno da će građani dobiti samo vakcinu koju Agencija za lekove odobri.

“Sve te vakcine će biti besplatne za građane Srbije”, rekao je Đerlek.

Objasnio je i da je zakonski rok za odgovor na kvalitet vakcine koju Agencija ispituje četiri meseca.

Na pitanje da li se sa merama zakasnilo, Đerlek je rekao da Krizni štab funkcioniše tako da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, ali se odluka donosi na osnovu glasanja.

“To mišljenje doktora Tiodorovića i Kona, koji su veoma relevantni, je legitimno. Ali to nije bilo mišljenje većine”, rekao je Đerlek.

Ipak, on nije želeo da kaže konkretno ko je bio protiv uvođenja rigoroznih mera ranije.