Slučaj “Vijetnamci u Linglongu”: Fon Kramon pozvala vlast da otkrije o čemu se radi, Sloga traži pomoć Svetske federacije sindikata

0
EPA-EFE/AHMED JALIL

Važno otkriće o katastrofalnim uslovima u kojima žive i rade vijetnamski radnici u zrenjaninskoj fabrici Linglong su zabrinjavajuće vesti koje se moraju dublje istražiti, rekla je poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, dodajući da bi, ukoliko se radi o “eventualnoj trgovini ljudima”, time trebalo da se pozabavi tužilaštvo.

Ona je za TV Nova S podsetila da je Srbija prihvatila Konvenciju protiv prisilnog rada Međunarodne organizacije rada i samim tim to je za nju obavezujuće.

„Na predstavnicima vlasti je da u Zrenjanin pošalju Inspekciju rada i javno saopšte šta se tamo dešava“, kazala je Viola fon Kramon.

U slučaju da se eventualno radi o trgovini ljudima to bi, kako navodi, trebalo da bude predmet interesovanja tužilaštva.

„Na pravosuđu je da se bavi ovom temom. Ako se radi o prisilnom radu, o ropstvu na Zapadnom Balkanu, to je nešto tragično i moramo pokušati da ga zaustavimo. Nadam se da će vlada ovo ozbiljno shvatiti“, napomenula je Viola fon Kramon.

Ona je dodala da su su standardi ljudskih prava i rada možda niži u kineskim kompanijama, ali je na srpskim vlastima da te investicije budu u skladu sa evropskim i nacionalnim standardima.

Sloga traži pomoć od Svetske federacije sindikata za radnike iz Linglonga

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” uputili su dopis Svetskoj federaciji sindikata, čiji su punopravni članovi i zamolili ih za pomoć u alarmiranju svetske javnosti i obaveštavanju sindikata, posebno iz Vijetnama, da osude i da se uključe u pomoći radnicima dovedenim da rade na izgradnji kineske fabrike za preradu guma Linglong u Zrenjaninu.

Kako se navodi u saopštenju, sindikati mole za hitnu pomoć, jer su radnici na ivici životne egzistencije, vidno iznureni, prisilno zatvoreni, smešteni u neuslovnim objektima, oduzeti su im pasoši pa ne mogu da se kreću i vrate svojim kućama

Uz prećutnu dozvolu države Srbije radnicima je obezbeđenje zabranilo razgovor sa građanima, novinarima, aktivistima sindikata i nevladinim organizacijama koje žele da im pomognu i saznaju istinu o njihovom dovođenju na rad i samom statusu u Srbiji.

Kako tvrde iz Sloge, ne sme biti tajni za javnost kada su u pitanju spekulacije da su radnici preseljeni, jer postoji ozbiljna sumnja da su ti radnici žrtve trgovine ljudima u koju je umešana država i njeno najviše rukovodstvo.

„To što država i vlast ne reaguju podgreva naše sumnja da se radi o državnom projektu“, poručili su iz Sloge.

Sindikati pozivaju ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević da odmah omogući svim zainteresovanim sindikatima i nevladinim organizacijama da sa vijetnamskim radnicima u Zrenanjinu obave razgovore o njihovom radnom angažmanu i samom statusu boravka.

Oni upozoravaju sve one koji učestvuju u sprečavanju novinara i građanskih aktivista da razgovaraju sa radnicima iz Vijetnama i Kine da će kad-tad morati da odgovaraju zbog nezakonitog lišavanja slobode i prisilnog držanja ljudi u objektima koji više liče na zatvore i radne logore.

Pozvali su predstavnika Međunarodne organizacije rada u Beogradu da reaguje i da o kršenju ljudskih i radnih prava obavesti matičnu organizaciju, kao i predstavnike reprezentativnih sindikata – Ljubisava Orbovića i Zorana Stoljkovića koji su deo Socijalno–ekonomskog saveta, da napuste to telo i pokažu da im je zaista stalo do sudbine ljudi, a ne samo do državnih apanaža.