Slučaj Velike Britanije i moguća priča o izlasku iz pandemije: “Najveći pad zaraženih od pojave omikron talasa koronavirusa”

0
(Betae/AP Photo/Matt Dunham)

Ima li nešto o kraju novog pika pandemije koronavirusa? Sudeći po vestima koje dolaze iz Engleske, izgleda da je omikron “u padu”. Nedeljni prosek zaraženih u toj zemlji opao je za 45 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, pokazuje statistika koju je objavio Dejli mejl.

U pitanju je ujedno i najveći pad tokom talasa u kom je omikron bio najrasprostranjeniji soj, a kako britanski stručnjaci tvrde, Velika Britanija će biti prva zemlja na severnoj zemljinoj hemisferi koja će “ukrotiti pandemiju”.

Dejli mejl ističe da je prethodnog dana bilo 120.821 novih pozitivnih testova širom Britanije, prema vladinim podacima, što je od skoro 100.000 slučajeva u odnosu na pik padndemijie prošlog utorka. Broj infekcija opada iz dana u dan, a posledično će to značiti i iz sedmice u sedmicu, što sugeršie da će se četvrti talas pandemije koronavirusa u Britaniji okončati do sredine februara. Zapravo raste optimizam da će epidemija u Velikoj Britaniji pratiti sličnu putanju kao u Južnoj Africi, gde je virus skoro potpuno nestao nakon što je u novembru postao epicentar i žarište omikrona soja koronavirusa.

Međutim, danas je u Velikoj Britaniji registrovano još i379 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa, što je sedam puta više u odnosu na nisku cifru od 48 smrtnih ishoda prošle nedelje. To je, zapravo, posledica pika od kraja prošle godine, pošto krive smrtnih slučajeva rastu nekoliko nedelja nakon pikova novozaraženih.

Stopa smrtnosti je ostala relativno stabilna uprkos tome što je omikron proizveo rekordne brojeve novoinficiranih, a sada je oko pet puta manje smrtnih slučajeva nego tokom drugog talasa pandemije u Britanijie, prošlog januara.

Takođe, širom zemlje, sve su veći glasovi onih koji apeluju na to da “moramo naučiti da živimo sa koronom”, a ne da fokus bude na zaustavljanje širenja virusa, u trenutku kada postoji tako velika disproporcija izmežu broj ainfekcija i broja smrtnih slučajeva od posledica kovid-19.

Ova obećavajuća statistika došla je pošto je profesor Dejvid Hejman, epidemiolog sa Londonske škole higijene i tropske medicine (LSHTM), sugerisao da je Velika Britanija na ivici da pobedi pandemiju.

“Uopšteno govoreći, sada, zemlje koje najbolje poznajemo na severnoj hemisferi imaju različite faze pandemije. I verovatno je Ujedinjeno Kraljevstvo najbliže tome da se izvuče iz pandemije ako već nije izašla iz pandemije i da imamo bolest koja je endemična kao i ko ostala četiri soja koronavirusa”, rekao je Hejman.

Infekcije su masovno pale na nivou čitave Engleske, ali i na nivou Londona. Profesor Hejman je rekao da je imunitet stanovništva u Velikoj Britaniji već visok zahvaljujući kombinaciji njenog veoma uspešnog programa vakcinacije i visoke stope zaraženih.

“To znači da većina ima jak imunitet protiv razvoja ozbiljnih simptoma bolesti i smrti za vakcinisane koji su inficirani, ili za one koji se zaraze i drugi put”, rekao je Hejman.

„Pogledao sam najnoviji izveštaje o imunitetu stanovništva i oni su procenili da oko 95 odsto stanovništva u Engleskoj i nešto manje nego u drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva ima antitela na infekciju bilo od vakcinacije ili putem prirodne infekcije. Aantitela drže virus na odstojanju. I sada više funkcioniše kao endemski koronavirus nego kao pandemija”, dodao je.

Statistike Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da su stope zaraženih u Londonu – koji je bila prva oblast koja je postala žrtva rasprostranjenog širenja omikron varijante – počele da opadaju pre Božića, što je izazvalo nadu da će ostatak nacije uskoro slediti taj primer. Takođe, vladini izveštaji u vezi sa kovidom pokazuju da su slučajevi konačno opali u sedam od osam drugih regiona Engleske, što sugeriše da je talas možda dostigao vrhunac u većem delu zemlje.

Ipak, postoji zabrinutost da bi se obećavajuća putanja mogla preokrenuti u narednim danima jer se škole ponovo otvaraju nakon božićnih i novogodišnjih praznika, sa infekcijama koje se zatim ponovo šire kroz starosne grupe – roditelji i njihovi roditelji.

Broj kritično bolesnih pacijenata (hospitalizacija), usled infekcije koronavirusom,i dalje je stabilan, uprkos tome što je omikron prvi put počeo da izmiče kontroli pre mesec dana.

U najavama vladnih predstavnika pojavljuju se šumovi da bi trebalo postepeno ukidati ograničenja jer postoje i drugi koronavirusi koji su endemski i sa kojima živimo. Gleda si na to da li da se smanji period samoizolacije sa sedam na pet dana.

Treba imti u vidu i činjenicu da je u Britaniji skoro 52 miliona građana primilo prvu doz vakcine, da je potpuno vakcinisano iznad 47,5 miliona građana, što je iznad 71 odsto građana, a da je i dodatnu, treću, dozu primilo više od 35,5 miliona ljudi, zaključno sa 13. januarom 2022. godine.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime