Slučaj vakcinacije s dva različita cepiva i nova pravila na punktovima u Vranju: “Građani se prate od ulaska do izlaska iz hale…”

0

Od danas je u Vranju promenjen način vakcinacije, i lokacija, zbog nedavnog propusta, kada je Vranjanac revakcinisan vakcinom drugog proizvođača. Određena je kompletna Sportska Hala za sve vrste vakcina, s deset punktova. Pacijent se prati od ulaska do izlaska iz hale, prenosi RTS.

Tokom nedavne posete članova Kriznog štaba i Ministarstva zdravlja dogovoreno je da se promeni način vakcinacije u Vranju. Deo Sportske hale do sada je bio odvojen za kinesku vakcinu, danas je kompletan objekat određen za sve vrste vakcina.

“Ceo sistem je tako urađen da se više ne bi ponovila greška da se ono što je bilo prošli put, da se druga doza da druge vakcine. To je sada urađeno kako treba, postavljen je jedan monitoring, praćene kompletno pacijenta od ulaska do izlaska, tako da je greška svedena skoro na nulu”, rekao je dr Nebojša Dimitrijević, koordinator Zdravstvenog centra u Vranju.

Zbog povećanja broja obolelih i hospitalizovanih u Vranju je četiri nedelje na snazi vanredna epidemijska situacija. Ima i onih koji su se zarazili nakon primljene prve doze, dok organizam nije stekao imunitet, pa se nisu svi odazvali današnjem pozivu za revakcinaciju.

“Napravljeni su boksovi, postavljen je ceo sistem kompjuterski, postavljen je sistem pregledam sve ono što je potrebno da ima jedanm punktu u ovom trenutku ima ima dovoljno prostora, prostor gde pacineti odmaraju posle toga, minimun 15 minuta ja kažem pola sata ostanite tu da bi mogli da ih pratimo, da li će biti neke rakcije, da li neće biti neke reakcije”, objasnio je Dimitrijević.

Povećan je i broj medicinskih ekipa u kovid ambulanti, koja ima od 250 do 300 pregleda dnevno. ATD kovid ambulanta radi tokom dana, u dve smene, a noću je dežurna ambulanta u Zdravstvenom centru.