“Slučaj uzbunjivač”: Protesti ispred Centralnog zatvora, strah porodice, mišljenje advokata, novi detalji hapšenja…

0
Foto: Google Maps

Afera u vezi sa trgovinom oružjem u koju je bio uključen i otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića nije dobila svoj epilog u istrazi protiv korupcije ili zloupotrebe službenog položaja (bar se za takvu istragu još uvek ne zna), već u istrazi protiv uzbunjivača, bivšeg radnika fabrike Krušik.

Radnik sa incijalima A.O. uhapšen je još 18. septembra, kada je, prema pisanju BIRN-a, u krug fabrike u Valjevu ušla grupa džipova sa specijalcima, koji su spomenutog radnika uhapsili i oduzeli mu poslovni računar.

O tom hapšenju saznalo se tek nekoliko nedelja kasnije, kada je o tome nezvanično pisao NIN.

Od tog trenutka, civilni sektor i opozicija isticali su da je to hapšenje protivzakonito, a juče su ispred Centralnog zatvora gde A.O. leži u pritvoru, bili organizovani protesti.

Advokat uhapšenog radnika Ljubisav Radosaljev za N1 je rekao da su optužbe koje se stavljaju na teret njegovom klijentu – besmislice.

Razlozi zbog kojih je njegov štićenik u pritvoru – uticaj na svedoke i da ne ponovi delo – “potpuno su nelogični” jer je A.O sve već priznao.

“On više nema bilo šta da uništi ili sakrije, jer su svi dokazi oduzeti i sve je to u nadležnosti tužilaštva i praktično se nalazi kod njih. On je svojim radom hteo da pokaže da je poslovanje Krušika apsolutno neracionalno zbog građana Srbije, zbog oštećenja budžeta”, rekao je Radosavljević.

Nejasno je zbog čega za radnika odmah nije zatražen status uzbunjivača, a činjenicu da se nekoliko nedelja nije ni znalo za hapšenje, delimično je objasnio predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji je tokom gostovanja u emisiji “Utisak nedelje”, govorio i o ovoj temi.

On je istakao da je strah u Srbiji ogroman i da je Savez za Srbiju želeo da organizuje protest ili konferenciju za novinare, ali da ih je porodica uhapšenog zamolila da to ne čine, jer se plaše da će to naneti još veću štetu.

O aferi u vezi sa trgovinom oružjem, kao i o tome kako je otac ministra policije dobio dozvolu za proizvodnju oružja, pisao je i Nedeljnik.