“Slučaj Svetozara Marovića”: Crna Gora razmišlja da ne izručuje lica koja potražuje Srbija

0
EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/as-fob

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Crne Gore Andrej Milović izjavio je da razmišljaju da, ukoliko Srbija ne izruči Svetozara Marovića, uvedu recipročne mere i da više ne isporučuju lica koje potražuje Srbija.

On je u intervjuu za TV Vijesti kazao da bi takva odluka bila loše ocenjena od strane Evropske unije, ali i da je je nekad bitnije od „štrika“ na putu ka EU vratiti dostojanstvo državi.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije nekadašnjem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog delovanja u regionu.

Marović je uhapšen 2015. godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije. Za njim je raspisana poternica. Crna Gora je nekoliko puta slala urgenciju Srbiji za izručenje Marovića, poslednju nakon odluke SAD.

Kako je dodao Milović, očigledno je da Marović ima određenu zaštitu u Srbiji jer se on slobodno kreće po Vračaru gde “pije kafu”.

Milović je kazao i da postoje indicije da se u Srbiju krije i bivši direkror Uprave za katastar Dragan Kovačević.

Dragan Kovačević se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu koja je nezakonito upisivala državno zemljište u zoni morskog dobra na fizička i pravna lica, a od februara 2021. nedostupan je pravosudnim organima.