Slučaj ruske novinarke koja je u programu uživo prenela antiratnu poruku: “Ispitivali su me 14 sati, bez mogućnosti kontakta sa porodicom”

0
Printscreen/YouTube/As Max

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je prethodnog dana prikazala antiratnu poruku na državnom ruskom Kanalu 1 u informativnom programu uživo novčano je kažnjena sa 30.000 rubalja (oko 250 evra) i puštena na slobodu, prenosi BBC.

Ona je prekinula direktan program mašući plakatom sa natpisom: „Nema rata, zaustavite rat. Ne verujte propagandi. Ovde vas lažu. Rusi protiv rata.”

Ovsjanikova je prethodno snimila posebnu poruku u kojoj je rekla da se „stidi što je” zaposlena na Kanalu 1.

Ona se izjasnila da nije kriva po optužbi tužilaštva za organizovanje neovlašćenog javnog događaja. U snimku je pozvala ruski narod da protestuje protiv rata, ističući da samo oni imaju moć da „zaustave svo ovo ludilo“.

“Ne plašite se ničega. Ne mogu nas sve zatvoriti”, rekla je Ovsjanikova.

BBC prenosi da u ovom trenutku nije jasno da li će se ruska novinarka suočiti sa daljim optužbama u vezi sa njenim protestom na televiziji, a u delu javnosti je vladao strah da će biti krivično gonjena prema ozbiljnijem, novom krivičnom zakonu koji, između ostalog, zabranjuje oslovljavanje ruske vojne akcije u Ukrajini „invazijom“. Takođe je zabranjeno i plasiranje “lažnih vesti“ o sukobu u Ukrajini, dok bi institucije bliske Kremlju trebalo da odrede šta je lažna vest.

Nakon sudskog saslušanja, Ovsjanikova je rekla novinarima da je ispitivana više od 14 sati, a da joj nije pružena pravna pomoć ili mogućnost da kontaktira svoju porodicu. Advokati nisu mogli da pronađu gde je ruska novinaraka nekoliko sati nakon hapšenja. Nije bilo poznato gde se nalazi sve dok ruskim medijima nije počela da kruži fotografija na kojoj je Ovsjanikova prikazana sa svojim advokatima.

Ovsjanikova, koja je rekla da joj je otac Ukrajinac, rekla je da se ceo svet okrenuo protiv Rusije.

„Sledećih deset generacija neće moći da se očiste od sramote ovog bratoubilačkog rata”, rekla je ona.

Kolege Ovsjanikove na Kanalu 1 su, prema pisnju BBC-ja, navodno bile iznenađene njenim postupcima.

Jedan od kolega je rekao da: “Ovsjanikova nikada nije obrađivala političke teme, već je govorila uglavnom o temama vezanim za decu, pse i uređivanje enterijera”.

Ovsjanikova je dobila podršku na društvenim mrežama širom sveta. Pohvalno je o njoj govorio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, dok je predsednik Francuske Emanuel Makron ruskoj novinarki ponudio zaštitu kroz proces azila i naglasio da će o tome razgovarati u svom sledećem razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je njene postupke činom „huliganizma“.