Slučaj prebijanja u Novom Sadu: Tužilaštvo potvrdilo da je Kontić bio u njihovoj zgradi, ali demantuje da su o svemu obavešteni odmah nakon incidenta

0
Foto MUP Srbije

Novi obrti u slučaju brutalnog prebijanja u Novom Sadu. Tužilaštvo u tom gradu prvo potvrdilo da je osumnjičeni Ivan Kontić bio u njihovoj zgradi 8. septembra, a onda i demantovalo ministra Stefanovića – da su o ovom slučaju obavešteni odmah posle incidenta u Jevrejskoj ulici, prenosi N1.

Istovremeno, potpredsednica SSP Marinika Tepić tvrdi da su policijski dokumenti vezani za taj slučaj, prepravljani i dopunjavani, kako je rekla, u skladu sa potrebama. Za MUP je sve ovo netačno.

Tužilaštvo je potvrdilo da je drugim poslom bio u tužilaštvu dve nedelje posle prebijanja, a tri dana pre pokretanja istrage, drugim poslom.

 “Tačno je da je dana 8.9.2020. godine osumnjičeni Kontić Ivan zaista pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva, a u prisustvu branioca, ali samoinicijativno, bez prethodno upućenog poziva, radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja povodom događaja iz 2018. godine. Međutim, u tom trenutku, od strane Policijske uprave u Novom Sadu zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela učinjenog dana 24.8.2020. godine na štetu M.M, te ovo tužilaštvo nije imalo, niti je tehnički moglo imati saznanja da se u konkretnom slučaju radi o istom licu”, potvrdilo je tužilaštvo.

Kako Tužilaštvo nije prepoznalo Kontića, ako je ministar Stefanović juče rekao da je policija odmah na dan prebijanja 25. avgusta obavestila Tužilaštvo.

Da ne bude zabune državna sekretarka u MUP-u danas, uz pokazivanje službenih beleški, kako je objasnila, rezimira činjenice.

“Policija je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obavestila 24. avgusta, pokazala sam vam sadržinu službene beleške, to je navedeno u toj službenoj belešci, i tužilaštvo dalo nalog policiji da započne sa prikupljanjem potrebnih obaveštenja po pitanju navedenog slučaja”, rekla je Biljana Popović Ivković.

Tužilaštvo je navelo: “Nije tačna informacija da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obavešteno o predmetnom događaju na dan njegovog dešavanja, dakle, 24.8.2020. godine od strane Policijske uprave Novi Sad. Predmetnom događaju, kao i činjenici da je povodom istog životnog događaja već podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu od strane punomoćnika oštećenog M.M. za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva, ovo tužilaštvo je prvi put obavešteno dana 04.09.2020. od strane Policijske uprave u Novom Sadu”.

To nije tačno – oglasio se kasnije ovog dana i načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić. Tvrdi da je njihova službenica spremna i na poligrafsko testiranje da bi se potvrdilo da je telefonom 24. avgusta o svemu obavestila zamenika tužioca u Novom Sadu.

A ranije danas smo ispred zgrade MUP-a u Beogradu videli još službenih beleški, istih, a ustvari različitih. Tepićeva iz SSP pokazala dva policijska dokumenta koja su zavedena pod istim delovodnim brojem, a koji su, kako je objasnila, dopunjavani i prepravljani u skladu sa potrebom, da bi se sve, kako je rekla, neko vreme sve zataškavalo.

“Ili je tužiteljka u ovom slučaju apsolutno katastrofalno radila posao tog prvog dana ili joj je naloženo da ne sme da radi svoj posao… šta su policajci iz Novog Sada rekli tužiteljki nakon što su uzeli izjavu od oštećenog u urgentnom centru, jer da je imala advekvatne informacije realno je za očekivati da bi naložila i adekvatne istražne radnje”, kaže Marinika Tepić.

Na prvom dokumentu pretučeni mladić nema povreda, na drugom su one teške. A u dodatku na drugom dokumentu i prekvalifikacija iz teških telesnih povreda u ubistvo u pokušaju. Gledano čisto s pravne strane, pitamo da li se prebijanje u Jevrejskoj ulici na sudu može dokazati kao pokušaj ubistva?

“To je naručena kvalifikacija, nema govora o pokušaju ubistva, jer mislim da tu ili tužilaštvo hoće da zadovolji javnost ili hoće da prikaže neki napor a posteriori za brigu za oštećenog, to jednostavno nije to, mogu da ga tuže za ubistvo ne mogu mu ništa”, rekao je advokat Sead Spahović.

Dok jedni u ovom slučaju vide, kako kažu, obračun klanova unutar Srpske napredne stranke, drugi sve tumače kao lažnu aferu i udar na policiju.

“I šta je cilj, u stvari cilj mi je jasan – obesmisliti rad policije i obesmisliti rad ministra koji je na čelu policije”, kaže Biljana Popović Ivković.

Na ovom vanredno sazvanom obraćanju javnosti, ni reč o napadaču Ivanu Kontiću, poruka – policija radi na slučaju, a unutrašnja kontrola još uvek ispituje da li je u tom radu bilo grešaka.