Slučaj poručnika Franka A: Terorizam ili „glupiranje“?

0
EPA/Frankfurt skyline with Ignatz Bubis bridge at night

U petak će Viši sud u Frankfurtu izreći presudu Franku A, bivšem vojniku koji je krao i gomilao oružje, pretvarao se da je izbeglica i vodio spiskove „neprijatelja“. Prebacuje mu se da je spremao terorističke napade, piše Dojče vele.

U sudnici je Franko A. (33) uvek u crvenoj zatvorskoj odori, sa lisicama na rukama. Od februara se nalazi u istražnom zatvoru. Zvanično je još poručnik vojske, ali već dugo mu nije dozvoljeno da nosi uniformu.

Na suđenju pred Višim sudom u Frankfurtu suočen je sa optužbom da je, podstaknut „nacionalističkim i antisemitskim uverenjima“ planirao terorističke napade na političare i javne ličnosti. On to odlučno poriče.

„Čudne stvari“

Za vreme suđenja, Franko A. je govorio o miru i ljubavi koju gaji „prema svim ljudima“, ali i pokazao razumevanje za jednu negatorku Holokausta, pa i pokušao da objasni zašto Jevreji ne mogu biti Nemci. Sudija Kristof Koler mu je oduzeo reč kada je čuo te „antisemitske gluposti“.

Tokom sudskog procesa su preslušavani i audio-zapisi optuženog. Tu Franko A. političke protivnike naziva „svinjama“. I poručuje im: „Znam da ćeš me ubiti, ali ću pre toga ja ubiti tebe.“

„Zbir čudnih stvari još uvek ne čini teroristu“, rekao je njegov advokat Moric Šmit-Frike poslednjeg dana suđenja.

Njegov štićenik, sin italijanskog oca i nemačke majke, pored oficirskog posla u jednoj nemačko-francuskoj brigadi u Alzasu, 15 meseci je vodio dvostruki život kao navodna izbeglica iz Sirije.

Nacistička obeležja – usred suđenja

To je otkrila austrijska policija 2017. godine, kada je Franko A. pokušao da na bečkom aerodromu iz toaleta uzme napunjen pištolj koji je tamo prethodno sakrio. Pomoću tragova DNK na pištolju se došlo do njegovog pravog identiteta.

Lažno se predstavljajući kao izbeglica, on je, kako kaže, imao nameru da raskrinka nepravilnosti sistema i manjkavosti na planu kontrola. Nije tačno utvrđeno šta je bio pravi smisao njegovog dvostrukog života.

Sve su to samo „čudne stvari“? Usred suđenja – kada se još branio sa slobode – Franko A. je otputovao u francuski Strazbur i odatle se vratio sa kesom punom svezaka, zabranjenog nacističkog ordenja i kukastih krstova. Pružao je žestok otpor pri policijskoj kontroli, a prilikom pretresa njegove kuće nađena je mala kolekcija hladnog oružja. Tako je dospeo u istražni zatvor.

„Glupo putovanje“ i druge „gluposti“

Hteo je samo „da se brani“ – od građanskog rata, islamista ili prodora ruske vojske do Rajne. Tako je pred sudom objašnjavao zašto je imao i ilegalno vatreno oružje, više od 1.000 metaka i eksplozivnih naprava od kojih je neke ukrao iz Bundesvera. Krio ih je pod krevetom, kod jednog prijatelja ili u svom „kriznom podrumu“ u kojem je držao i životne namirnice i benzin za slučaj „sloma državnog poretka“.

Johanes Hok, branilac Franka A, u završnoj reči je citirao svog klijenta rečima: „Shvatio sam da sudnica nije mesto za iznošenje mojih uverenja.“

Sam optuženi se ograničio na nekoliko rečenica. O oružju koje je posedovao rekao je samo: „To je bilo glupo od mene.“ Advokat Hok je njegovo putovanje u Francusku nazvao „glupim putovanjem“.

Šta predstavljaju liste sa imenima?

No, ovde se ne radi samo o budalaštinama. Zaštita nemačke države nije zadatak samo sudija i državnih tužilaca, već i vojske – što znači da je u pitanju obaveza na koju se zakleo i Franko A. kao profesionalni vojnik.

Njegov slučaj je podstakao pokretanje više istraga o mrežama desničarskih ekstremista u nemačkoj armiji.

Tužilaštvo koje je podiglo optužnicu ubeđeno je da je Franko A, pored prevare i kršenja zakona o posedovanju oružja, ratnog oružja i eksploziva, hteo da izvodi i terorističke napade. Ono je zatražilo kaznu od šest godina i tri meseca zatvora.

Kod Franka A. su nađene liste sa imenima koje istražitelji smatraju za „liste neprijatelja“. Na njima su, između ostalog, imena tadašnjeg ministra pravde Hajka Masa, političarke Zelenih Klaudije Rot, kao i Anete Kahane, osnivačice „Fondacije Amadeu Antonio“ koja se bori protiv rasizma i desničarskog ekstremizma.

Ozbiljna opasnost?

Javna tužiteljka Karin Vajngast je u pledoajeu optuženog nazvala „desnoradikalnim teroristom“ koji je u stanju da ubija ljude koji se zauzimaju za izbeglice. Ona je dodala da je on već počeo sa konkretnim planiranjem napada.

Franko A. je u julu 2016. fotografisao garažu ispod zgrade u kojoj se nalazi „Fondacija Amadeu Antonio“ i imao je skicu okolnog terena. Nekoliko dana kasnije, počeo je da vežba pucanje iz vatrenog oružja.

Branilac Hok je u svom završnom obraćanju rekao da za njegovog klijenta dolazi u obzir samo uslovna kazna – samo za prevaru i delikte sa ilegalnim oružjem. On je naglasio da je Franko A. imao „očite slabosti“ ali da nije imao „nikakve planove za ubistvo“, te da ne sme doći do primene „ideološkog krivičnog prava“, „koje mi kritikujemo u drugim zemljama“.