Slučaj korone u školi: “Verovatno će tu ići i krivična odgovornost roditelja…”

0
Nedeljnik

Pomoćnik ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković ocenio je ponašanje roditelja koji su dete poslali u školu pre nego što su dobili rezultate testiranja na koronavirus kao nedopustivo i nonšalantno.

On je za RTS istakao da je suština prekršaja ugrožavanje javnog zdravlja i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije.

Reagujući na postupanje roditelja koji su svoje dete poslali u Osnovnu školu “Braća Jerković” u Železniku pre nego što su dobili rezultate testa na koronavirus, a za koje je utvrđeno da pozitivno, Goran Stamenković je za Beogradsku hroniku istakao da je nedopustivo takvo ponašanje roditelja posle svih ovih meseci, ovoliko apela Kriznog štaba, ministara i zdravlja i prosvete.

“Jedna porodica da se ovako nonšalantno ponaša i da prosto ne obrati pažnju na neke stvari koje su u porodici očigledne, a to je verovatno simptomatologija. Ako postoje znaci bolesti ili ne, onda se bar sačeka rezultat testa i obavesti škola”, izričiti je Stamenković. 

Istakao je da je Ministarstvo prosvete učinilo ogromne napore svih ovih meseci, dosta je  instrukcija dato, preporuka, a sada je i ova instrukcija zvanično ušla i kao deo obaveznog postupanja shodno Uredbi o merama za sprečavanje širenja, odnosno daljeg obolevanja građana od kovida 19. 

Što se tiče mera koje će biti preduzete prema roditeljima, Stamenković je rekao da je Ministarstvo prosvete uradilo ono što je trebalo, a kako je ocenio, “verovatno će tu ići i krivična odgovornost roditelja”.

Objasnio je da će Ministarstvo zdravlja, kao logistika u zavisnosti od toga kakve podatke dobije od nadležnog Zavoda za javno zdravlje, gradskog instituta ili Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, preduzeti i mere.

Dodao je da za fizičko lice inače postoji prekršajna odgovornost od 50.000 do 150.000 dinara.

“Suština prekršaja jeste ugrožavanje javnog zdravlja i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije. U odnosu na procenu rizika koju će epidemiolozi proceniti i u odnosu na zdrvstveni nadzor koji će narednih dana uslediti nad tom porodicom, detetom i svim ostalim đacima koji su u tom razredu boravili, preduzeće se mere”, objasnio je pomoćnik ministra zdravlja.

Naglasio je da u “Batutu” postoji poseban tim koji se bavi nadzorom u školskim objektima. 

Takođe, kazao je i da je sanitarna inspekcija dobila nalog, a da se inače po planu rada kontrolišu školski objekti.

“Idemo i preventivno i po prijavama”, precizirao je Stamenković.