“Slučaj Jermenije i Azerbejdžana pokazao koliko su opasni zamrznuti konflikti. Za nauk nam je…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ocenio da situacija u svetu kompleksna, da jedna mala zemlja koja ima problema sa svojim teritorijalnim integritetom mora da računa na to, a da je cilj Srbije održavanje mira i stabilnosti “po gotovo svaku cenu”.

On je na početku sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), na teme spoljne politike Srbije i dijaloga Beograda i Prištine, kazao da je od presudnog značaja da se dođe do dogovora sa Prištinom i da ne dođe do razbuktavanja “strasti” u Bosni i Hercegovini.

“Slučaj Jermenije i Azerbejdžana pokazala koliko su opasni zamrznuti konflikti, koji je pokazao i apsolutnu nemoć međunarodne zajednice… Niko ne može ništa osim da da dva saopšptenja, i to je nama nauk, da postoji više jakih partikularnih interesa i da moramo da budemo u svakom trenutku spremni da sačuvamo svoju zemlju”, rekao je Vučić.

On je naveo da “ne može otvorenije da govori o stavovima države kako ne bi kršio nacionalnu bezbednost”, a da je pojedinim međunarodnim partnerima dijalog važan samo kada pokušavaju da ostvare svoje interese.

“Ne moram da govorim sa koliko nas neki kritikuju (zbog navodnog kršenja) Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478, po pitanju Jerusalima, koje sam podsetio da su svi prekršili Rezoluciju SB UN 1244 i da ih nimalo ne boli glava zbog toga. Oni imaju pravo da prekrše sve što žele i ponašaju se u skladu s tim”, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da se spoljna politika vodi kako bi se zemlja pozicionirala i održalo mir  i da je izuzetno važan rad na ekonomskom napretku države.

“Srbija je u poslednjih pet godina ne samo apsolutni lider Zapadnog Balkana, već i jedna od najboljih zemalja u Evropi, po ekonomskom rastu, stopi javnog duga… To smo uspeli zato što smo verovali u svoj rad i uprkos skepsi svih”, rekao je Vučić i dodao da u prvih sedam meseci tekuće godine ostvarila “nestvaran rezultat” po pitanju stranih investicija u pandemiji.