Rođen 1949. godine u Bejrutu, dobitnik nagrade Gonkur za roman „Taniosova stena“, izabran u Francusku akademiju 2011. godine gde je nasledio fotelju Kloda Levi-Strosa, Amin Maluf je autor romana i eseja obeleženih lucidnim promatranjem sveta i njegovih mehanizama. U eseju „Ubilački identiteti“ (1998), koristeći svoje lično iskustvo građanskog rata u Libanu, upozorio je na opasnost prekomernog isticanja identiteta kada to vodi negaciji drugoga.

U najnovijem eseju „Brodolom civilizacija“ (2019), dobitnik nagrade Danas za 2019. godinu sa britkom lucidnošću analizirao je krizu kroz koju prolazi arapski i zapadni svet. Na kakva razmišljanja ga podstiče nova tragedija što potresa njegovu rodnu zemlju? Je li i danas aktuelan nagoveštaj novog, otvorenijeg sveta koji je Zemlja kedra prenosila samim svojim postojanjem, kao što beše primetio general De Gol? Veliki pisac je pristao da otvori dušu nedeljniku Le Point, a Nedeljnik ima ekskluzivno pravo prenošenja ovog intervjua u prevodu Vesne Cakeljić.

„Iako je ‘bomba’ možda eksplodirala slučajno, ono što se dogodilo sigurno nije bila ‘prirodna’ katastrofa. Slučaj i loša sreća nisu imali nikakve veze sa ovom tragedijom, sem što su odredili da se desila ove godine, a ne prošle ili pretprošle. Tragediju je izazvala korupcija, i nemar…“, ispričao je Maluf.

„Trebao mi je celi dan pred ekranima kako bih shvatio da ono što se upravo dogodilo u Bejrutu nije samo još jedna epizoda u beskonačnom sukobu koji pogađa moju rodnu zemlju. To očigledno nije nuklearna eksplozija, ali nije ni ‘nekonvencionalna’ eksplozija. Da ilustrujem ove reči jednim poređenjem: atentat u Oklahoma Sitiju 1995. godine, najsmrtonosniji koji je izveden na tlu Sjedinjenih Država pre 11. septembra, izazvala je ručno napravljena bomba koja je takođe sadržavala amonijum-nitrat, a težila je nepune tri tone. „Bomba“ u bejrutskoj luci težila je hiljadu puta više! Morali ste imati na umu ove brojeve da biste razumeli značenje slika koje su defilovale pred našim očima“, rekao je pisac.

Ceo intervju objavljen je i u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 27. avgusta

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.