Slučaj Fijat i odgovor ministarke privrede: “Nismo znali planove Stelantisa za radnike”

1
EPA/SRDJAN SUKI

(Beta) – Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da država, koja se ugovorom obavezala da subvencioniše proizvodnju električnog automobila u Kragujevcu, nije znala o planovima “Stelantisa” za radnike i da će pokušati da nađe najbolje mogući način za ljude koji ne budu hteli da prihvate nijednu ponuđenu soluciju.

“Na mendžmentu kompanije je bilo da odluči šta će sa radnicima za to vreme dok budu menjali mašine i sređivali hale za početak proizvodnje električnog automobila. Mi nismo znali šta je njima na umu”, rekla je Atanasković za list Politika.

Ona je navela da ugovoru ne stoji ništa od onog što je “Stelantis” ponudio radnicima, već samo to da će novi model početi da se proizvodi sredinom 2024. godine.

Kompanija je radnicima “Fijat Krajsler automobila (FCA) Srbije” ponudila da za to vreme pređu u jednu od četiri fabrike u – Italiji, Nemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj ili da dobrovoljno napuste firmu uz otpremninu.

Atanasković je odrečno odgovorila na pitanje da li postoji mogućnost da radnici ostanu u Srbiji na plaćenom odsustvu i dobijaju 65 odsto od zarade, a da ne rade dok čekaju da počne proizvodnja novog model.

“Mogli bi da zarade tri puta više (nego u Srbiji). Sada je stvar samo u tome da li naši ljudi hoće da idu. Možda kad razmisle, i prihvate ponudu. Ali da dobiju novac, da sede i da ništa ne rade, to sigurno nema nigde. Naš mentalitet mora da se malo da se menja, navikli smo da živimo u drugom svetu”, rekla je Atanasković.

1 KOMENTAR

  1. Изјава госпође министар је само још једно необјективно “држање стране” једног веома несолидног послодавца, а што је иначе особина послодаваца из те земље. Наравно и државно паразитски систем се овиме нашао у незавидној ситуацији и једино што му преостаје је да брани глупост без обзира колико она била очигледна. Да, људи би тамо могли да примају плате од 1.5оо, па и до 1.800 евра у некој од фабрика у Италији, али смештај у тим градовима, поготово око тих фабрика, у “квалитету” псеће кућице је не мање од око 800,00 евра. Да не говоримо о поплави “коригованих” цена хлеба које достижу и до 9 евра. Тако да ако се на све то дода и безначајна потреба радника да се још нечим и храни, то шта њима у ствари остаје и због чега они тамо иду, је заиста питање тренутка ? Према томе, да би неко овако нешто изјавио, требао би заиста озбиљно да промисли шта говори, једино уколико није будала, или министар у српској влади.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime