Slovenija u borbi protiv koronavirusa: “Predložićemo smanjivanje plata funkcionerima dok traje kriza…”

0
BETAPHOTO/STA/Jure Makovec/DS

Slovenački premijer Janez Janša ocenio je danas da se zemlja “izuzetno ozbiljno” nosi s posledicama krize izazvane korona virusom, istakavši da se većina stanovnika Slovenije drži propisanih mera smanjivanja socijalnih kontakata, te da očekuje usporavanje epidemije, prenosi Hina.  

“Ako se građani i ubuduće budu držali restrikcija i mera za obuzdavanje epidemije, onda mnoge od oštrijih mera koje su donele druge države u Sloveniji neće biti potrebne”, rekao je Janša novinarima posle predstavljanja zakonskog paketa pomoći privredi i gradjanima, tzv. “megazakon”, koji će vlada u petak uputiti u parlamentarnu proceduru.

Po njegovim rečima, Slovenija se sa zdravstvenim i ekonomskim  posledicama krize  izazvane korona virusom suočila “izuzetno ozbiljno” pa se nada da će epidemiju usporiti.

Janša je predstavio niz mera iz prvog zakonskog “megapaketa”, rekavši da za njih ima dovoljno sredstava, a u slučaju da se kriza produži zbog pandemije korona virusa vlada ima i smernice za pokretanje drugog takvog zakonskog paketa.

Sve su te mere potrebne kako bi se stanje u slovenačkoj privredi i društvu “zamrzlo” na sadašnjem nivou, dok traje pandemija i njene posledice, kako bi se nakon toga mogle ponovo obnoviti aktivnosti i nastaviti dalje, rekao je on.

Janša nije naveo koliki se iznos predviđa za spomenuti zakonski paket, ali izvori bliski vladi navode da je reč o iznosu od preko tri milijarde evra.

Mere koje predlaže vlada usmerene su u očuvanje postojećih radnih mesta, nastavak poslovanja preduzeća i jačanje mogućnosti njihovog preživljavanja, omogućuju poreske olakšice i odlaganje plaćanja, čuvaju socijalnu stabilnost države, a omogućavaju fleksibilnost za dodatak na platu ključnim službama za vreme trajanja epidemije, u iznosima od 10 do čak 200 posto u odnosu na osnovicu.

Između ostalog, država će sledeća dva meseca subvencionisati poslodavcima plate za radnike “na čekanju” zbog zastoja u proizvodnji, i umesto poslodavaca uplaćivati za te radnike doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje, a isto tako i nadoknade za vreme bolovanja.

Radnici koji u vreme epidemije ne mogu na posao imaće isti status i prava kao i oni koji su ostali bez posla i primaju nadoknadu, a penzioneri s najnižim penzijama dobiće poseban dodatak, dok će “samozaposleni” imati pravo na mesečnu platu od države u visini 70 odsto minimalne plate.

Neiskorišćena sredstva iz evropskog socijalnog fonda Slovenija će usmeriti u istraživanje i razvoj, posebno u razvoj lekova, vakcina i proizvodnju opreme za zdravstvo, kazao je Janša na konferenciji za novinare.

Mera koja će izazvati podeljena mišljenja je predlog o smanjivanju plata svim funkcionerima, uključujući članove parlamenta i vlade, za 30 odsto dok traje kriza.

On je za večeras najavio novu sednicu vlade na kojoj će se raspravljati o dosadašnjem toku epidemije koronavirusa, merama koje su do sada preduzete i njihovim rezultatima.

(Beta)