Slovenija najavljuje prve količine vakcine krajem decembra: “Besplatne, obavezujuće, ranjive grupe imaju prednost…”

0

Prve količine vakcine protiv koronavirusa u Sloveniji će verovatno biti dostupne krajem decembra, rekla je Doroteja Novak Gosarič iz Direktorata za zaštitu zdravlja u slovenačkom Ministarstvu zdravlja, prenose regionalni mediji.

Preduslov za to je, kako je rekla, da proizvođači dobiju regulatorne dozvole za promet vakcina početkom idućeg meseca.

Prema njenim rečima, reč je o vakcinama najperspektivnijih proizvođača, sa kojima je za sve članice EU pregovarala Evropska komisija, prenosi N1.

“Vakcine će za građane biti besplatne, troškove će pokriti državni budžet. Vakcinacija neće biti zakonski obavezujuća, ali će Vlada povesti intenzivnu kampanju pružanja pravih informacija o potrebi vakcinisanja”, rekla je Gosarič na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je akcijom na nivou EU postignut najbolji rezultat u pregovorima sa najperspektivnijim proizvođačima, kao i najbolje cene i da su dogovorene nacionalne kvote u okviru kojih će članice dobijati količine koje im pripadaju prema broju stanovnika.

“Vakcine različitih proizvođača sa kojima se dogovarala Evropska komisija u zemlje članice EU će dolaziti istovremeno i proporcionalno prema nacionalnim kvotama”, rekla je ona. 

U Sloveniji će najpre biti vakcinisane, kako je istakla, ranjive grupe, štićenici u domovima za starije i u socijalnim ustanovama, zaposleni u zdravstvu, ali i osobe iz grupa koje su važne za normalno funkcionisanje države.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500