“Slovenija blizu italijanskog scenarija”, vojska gradi poljske bonice, u Hrvatskoj 46 zaraženih, u RS pod nadzorom više od 1.000 ljudi

0
Foto: Profimedia

Juče smo pročitali vesti da je Evropa epicentar novog talasa koronavirusa, a danas, kao i prethodnih dana, broj obolelih raste. Osim Italije, veliki broj loših vesti stiže i iz Španije i Francuske, ali je situacija u regionu takođe složena.

Najkompleksnija je situacija u Sloveniji.

Tamošnji ministar zdravlja Tomaš Gantar rekao je da je vojska počela da parvi poljske bolnice.

“Blizu smo scenariju koji gledamo u susednoj Italiji”, rekao je na sednici vlade i kriznog štaba Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inostranstva, kako je to na početku bio slučaj.

Takođe, veliki problem predstavlja to što nije pronađen nulti pacijent.

U Hrvatskoj je od poslednjeg preseka potvrđeno sedam novih slučajeva.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je jutros da je u Hrvatskoj trenutno 46 obolelih od korona virusa.

Od sinoć je zabeleženo sedam novih slučajeva, pet u Osijeku, gde je reč o porodičnom širenju virusa, i dva u Zagrebu, oni su novi, pa još nisu poznati detalji.

Svi novooboleli imaju blage simptome.

Ministar je dodao da su ukupno 724 uzorka u testiranju, a 38 u obradi.

U Republici Srpskoj nema novih slučajeva, ali su 1044 osobe pod nadzorom.

“U odnosu na jučerašnje obraćanje, u RS nemamo novih slučajeva pozitivnih na korona virus. Ukupan broj i dalje je 18”, rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

“Kontinuirano tokom dana osobe koje su pod nadzorom i sa simptomima ili bez, se javljaju nadležnim koji provode aktivnosti. Ukupno je 18 osoba koje su označene kao pozitivne. Na hospitalizaciji je trenutno šest osoba koje su obolele u Banjaluci, dok se od obolelih, 12 nalazi u kućnoj izolaciji. Svaki građanin koji je u kućnoj izolaciji mora da se ponaša u skladu sa propisima”, rekao je Šeranić.