Grad Beograd je na danšanjoj aukciji za 33 miliona dinara kupio svih 148 umetničkih dela naših poznatih slikara koji su činili deo stečajne mase preduzeća „Jugoeksport“. Sva ta umetnička dela biće ubuduće u vlasništvu Muzeja grada Beograda.

Slike i umetnička dela, koja su danas na aukciji kao deo stečajne mase „Jugoeksporta”, proglašena su za kulturno dobro, a prvobidno su bila procenjena na svega 80.000 evra (oko 9,5 miliona dinara), saopšteno je ranije iz gradskog Sekretarijata za informisanje. Licitacija se održava u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika na Terazijama, u 11 časova, preneo je Blic.

„Jugoeksport” kompanija je u stečaju i zbog toga rasprodaje imovinu, a pre nekoliko nedelja oglašena je prodaja 148 slika i primenjenih dela. Nažalost, skoro sva dela velikih srpskih umetnika, koja je jedna od najmoćnijih društvenih firmi svojevremeno kupovala, oštećena su.

Među tim slikama nalaze se dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih važnih srpksih slikara.

„To je bezobrazluk i nemar prema kulturnom blagu zemlje. Da bismo sprečili prodaju slika u bescenje, one su na moju inicijativu proglašene za kulturno dobro, što znači da niko nikada neće moći da ih iznese iz zemlje bez saglasnosti Muzeja grada Beograda“, izjavio je ranije danas zamenik gradonačenika Goran Vesić.

„Na taj način smo makar sprečili da budu iznete iz zemlje, kao što se dešavalo sa mnogim slikama sa prethodnih aukcija. Pre ove bilo je 36 licitacija gde su prodavane slike i to od raznih preduzeća koja su bila u stečaju“, dodao je.

Kako je rekao, „danas slike srpskih slikara imate svuda po svetu“, dodavši da je „odlučio da Grad Beograd to više ne dozvoli“.

O proglašenj ovih slika kulturnim dobrom, on je precirizao: „Odluka je već danas pravosnažna. Morali smo najpre da uplatimo depozit da bismo fotografisali slike i utvrdili stanje, što je bio uslov da one budu proglašene za kulturno dobro“.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će danas lično biti na licitaciji, zajedno sa ministarkom kulture i informisanja.

Najavljeno je i da će Grad zajedno sa resornim ministarstvom zahtevati popisivanje svih umetničkih dela u firmama u stečaju, kako bi se izuzela iz stečajne mase.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.