“Slikam se sa ljudima. To traje nekoliko sekundi…”: Tramp o kontaktima sa zaraženima koronavirusom

0
Beta/AP Photo/Alex Brandon

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je sinoć da će verovatno uskoro biti testiran na koronaviru, iako tvrdi da nema nikakve simptome te bolesti.

Trampa su novinari u nekoliko navrata pitali da li je testiran na virus pošto je bio u kontaktku sa brazilskim zvaničnikom, članom delegacije predsednika Žaira Bolsonara, za koga se kasnije utvrdilo da je oboleo, prenosi agencija Beta.

“Uopšte ne znam ko je to. Proveo sam dva sata sa predsednikom (Brazila) a on je negativan na testu i to je dobro”, rekao je američki predsednik i dodao da će verovatno uskoro i sam biti testiran.

“Bio je neko za koga kažu da je dobio (koronavirus)”, rekao je Tramp. “Nemam pojma ko je to. Ja se slikam, a to bukvalno traje nekoliko sekundi…”

“There was somebody that they say has it,” he said. “I have no idea who he is. I take pictures and it lasts for literally seconds.”

Tramp je dodao da su mu lekari u Beloj kući rekli da nema nikakve simptome i dodao da ne želi da osobe koje nemaju simptome bolesti rade test na kovid-19.

Nekoliko sati kasnije, lekari iz Bele kuće su saopštili da Tramp neće biti testiran, iako je jasno da je bio u interakciji sa najmanje dvojicom članova delegacije koji su pozitivni na koronavirus. Kako se navodi, njegov kontakt sa njima okarakterisan je kao nisko rizičan, preno je Njujork tajms.

Među zaraženima iz brazilske delegacije nije i predsednik Brazila Žair Bolsonaro, iako su juče brazilski mediji preneli da je testiran pozitivno.

Zabrinutost zbog moguće izloženosti korona virusu Trampa, kao i predsednika Brazila Žaira Bolsonara, porasla je posle jučerašnje potvrde da je korona virusom zaražen šef službe za komunikacije brazilskog lidera Fabio Vajngarten.

Vajngarten je 7. marta u odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi prisustvovao sastanku Trampa i Bolsonara.

Na tom sastanku bili su i ćerka i savetnica američkog predsednika Ivanka Tramp, njen muž i Trampov savetnik Džared Kušner, ministar spoljnih poslova Brazila Ernesto Arauho i sin brazilskog predsednika Eduardo Bolsonaro, savezni poslanik.

U odmaralište na Floridi te večeri su došli i potpredsednik SAD Majk Pens i Trampov advokat Rudi Djulijani.

Korona virusom je zaražen i ministar u Vladi Australije koji se pre nedelju dana sastao s visokim američkim zvaničnicima medju kojima su bili Ivanka Tramp i ministar pravde SAD Vilijam Bar.

Na zabrinutost utiće i činjenica da je Tramp više puta bio u konaktu s članovima Kongresa SAD koji su sada u izolaciji, jer su se sastajali s osobama koje su naknadno pozitivno testirane na korona virus, dodaje AP.

(Beta, Njujork tajms)