Slika svemoćnog predsednika pred sudijama je opomena onima koji vode državu da može da ih snađe ista sudbina: Dosije o Nikoli Sarkoziju u novom Nedeljniku

Piše Ana Otašević

0
Beta/AP Photo/Thibault Camus, File

Omiljeni predsednik francuskih karikaturista i muž Karle Bruni, Nikola Sarkozi, ući će u istoriju kao prvi bivši francuski šef države koji je osuđen na kaznu strogog zatvora.

Dve presude od početka godine smatraju se istorijskim – Sarkozi je 30. septembra proglašen krivim zbog ilegalnog finansiranja predsedničke kampanje 2012. godine, za šta mu je određena kazna od godinu dana strogog zatvora, samo šest meseci nakon što je osuđen zbog korupcije, trgovine uticajem i pritiska na sudije na tri godine zatvora, od kojih godinu dana strogog i dve godine uslovnog.

Bivši predsednik u zatvoru? Ne baš. Zatvorska kazna za nekada najmoćnijeg čoveka Francuske biće preinačena u kućni pritvor sa nanogicom, ukoliko presuda ne bude oborena nakon uložene žalbe. Mnogi će reći da to i nije neka kazna, pogotovo kada ga kod kuće čeka Karla Bruni, ali ova presuda označava prekretnicu u novijoj istoriji Francuske. Sarkozi nije jedini političar iz državnog vrha koji je završio na sudu. Žak Širak je pred kraj života osuđen na dve godine uslovne kazne zatvora zbog korupcije u vreme kada je bio gradonačelnik Pariza početkom 1990-ih, ali presuda koja je izrečena njegovom nasledniku ima veću težinu.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs