“Sledeći korak nam je da izvedemo vojsku u tržne centre”: Kako se u kantonu Sarajevo bore sa koronavirusom

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

(Beta) – Ministar Vlade Kantona Sarajevo Haris Vranić izjavio je danas da je epidemiološka situacija u tom kantonu izrazito pogoršana i da je kantonalnoj vladi jedino preostalo da koristi represivni aparat.

“Ako nema sinergije i discipline građana, nema uspeha. To neće moći pokriti niti jedan zdravstveni sistem (…) Nama je jedino ostalo da koristimo represivni aparat. Da izvedemo policiju na ulicu, da dupliramo broj specijalnih jedinica koje će biti u punoj ratnoj opremi i uputimo ih u tržne centre”, rekao je Vranić na otvaranju Kovid kol centra u Sarajevu.

On je dodao da je mobilizovana sva inspekcija, kao i da su data ovlašćenja komunalnim inspektorima da zatvaraju objekte ako bude potrebno.

“Pozivam i privrednike da budu društveno odgovorni i ako je propisano da u objektu može biti 30 osoba da to poštuju”, rekao je Vranić.

S obzirom na to da broj zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo svakodnevno raste, on je upozorio da najveći pritisak trenutno trpe zdravstvene ustanove čiji su kapaciteti popunjeni.

Vranić je takođe izjavio da Kanton Sarajevo ima problema i u nabavci vakcina jer predstavnici kompanije AstraZeneka, prema njegovim rečima, “više ne znaju s kim pregovaraju”.

“Nisu verovali nijednom našem papiru dok se nismo uživo javili, jer više ne veruju nijednom našem političaru. Rekli su nam da su dobili ‘more’ papira od premijera i ministara, te da oni nisu znali s kim vrše pregovore”, naveo je Vranić.