Sledeće nedelje moguća odluka o otvaranju pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom

0
Foto: Profimedia

Hrvatsko predsedništvo Savetom EU predlaže da se naredne nedelje donese odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da se prva međuvladina konferencija o pristupanju sazove odmah nakon usvajanja pregovaračkog okvira.

Prema nacrtu zaključaka u koji je Hina imala uvid, a koje bi Savet za opšte poslove trebalo da usvoji na svom sledećem sastanku u utorak,  24. marta, predlaže se da se donese odluka o otvaranju pregovora s te dve zemlje.

O tom nacrtu najpre će se razgovarati na nivou ambasadora država članica pre nego što dođu na sto ministara za evropske poslove. Tekst zaključaka moraju jednoglasno da podrže sve zemlje članice i stoga su moguće promene u predloženom nacrtu pre usvajanja.

Tu odluku, ako je Ministarski savet usvoji, trebalo bi da podrži Evropski savet koji čine šefovi država ili vlada,  na samitu 26. i 27. mart.

Prema nacrtu zaključaka, Savet bi trebalo da pozovei Komisiju da što pre, a najkasnije do juna, predstavi predlog pregovaračkog okvira za obe zemlje.

Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definiše kako će se i na kojim načelima odvijati pristupni pregovori. Pregovarački okvir trebau da  usvoje zemlje članice jednoglasno i to je uslov za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju.

Samo usuglašavanje teksta pregovaračkog okvira može potrajati.

Prema nacrtu zaključaka, prvu međuvladinu konferenciju trebalo bi sazvati što pre nakon usvajanja pregovaračkog okvira.

U hrvatskom Stalnom predstavništvu pri EU nisu želeli da  komentarišu nacrt dokumenta, ali su, kako prenosi Hina, naveli da uprkos vanrednoj situaciji zbog krize s koronavirusom predano rade i na pitanju proširenja EU što je jedan od prioriteta predsedavanja Hrvatske u provj polovini 2020.

(Beta)