Ovogodišnji deveti ,,Balkans International Wine Competition” koji se održao od 17-19.septembra u glavnom gradu Bugarske u Sofiji na tvrđavi Nacionalne palate kulture okupio je 100 vinarija. Prvi deo takmičenja održan je u Beogradu od 09-11. septembra na kome su predstavljena vina sa Balkanskom poluostrva, Centralne i Istočne Evrope i regiona Crnog mora. 

Na svečanoj ceremoniji zvanično je objavljeno da će se 2021.godine takmičenje organizovati u Skoplju. Očekuje se dolazak mnogobrojnih remoniranih vinskih sudija koji će ocenjivati vina sa Balkana.

Elena Mladenovska – Jelenković direktorke udruženja ,,Vina iz Makedonije” zvanično je preuzela organizatorsku palicu. Ona je istakla da je Balkan peta najznačajnija regija u svetu po proizvodnji vina i dodala ,,Ovo je naša šansa da pokažemo koliki nam je potencijal i verujemo da ćemo biti dobri domaćini. Održavanje ovog takmičenja pokazaće da je moguća zajednička izgradnja balkanskog brenda kao i saradnja između zemalja. Potrebno je da nastavimo sa osvajanjem stranog tržišta i promocijom balkanskih vina”. 

Ove godine prvi put je razdvojen Festival od takmičarskog dela, koji ima za cilj da privuče što više mlade publike kojima bi vino postalo sastavni deo društvenog života. Festivalski deo nudi publici da uživaju u danu na zabavan način.

Od 2012. dodine do danas sve se više proizvođača vina prijavljuje za takmičarski deo što je odličan pokazatelj, jer se na ovaj način manifestacija svrstava među značajnije u svetu. To pokazuju i pozivi velikih takmičarskih sajmova da ocenjivači sa Balkana učestvuju na njima, a vina sa ovog podneblja sve više se smatraju relevatnim za globalnu vinsku industriju.

Prema oceni stručnjaka ovo takmičenje sve više liči na Australian Wine Show model koji vrlo precizno procenjuje takmičarska vina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.