Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je za Glas Amerike da sledeća kosovska vlada mora da bude spremna da suspenduje carine.

On je istakao da su carine „prepreka za nastavak dijaloga“ između Beograda i Prištine.

„Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu, koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade“, rekao je Palmer nakon razgovora sa predstavnicima Beograda i Prištine.

„Mi ćemo jasno staviti do znanja da su naša očekivanja da sledeća vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje carine, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa“, rekao je Palmer.

Palmer je dodao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje carina odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenute postizanju sporazuma, preneo je Glas Amerike

Prema njegovim rečima, SAD će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali „Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.