Zbog cele serije mojih „pogrešnih“ stavova, počevši od Trampa, izbeglica u Europi, feminizma, moj je medijski status pao. Pre sam redovno sarađivao s Gardijanom, The London Review of Books, imao kolumnu u Njujork tajmsu, dok nisam postao suviše levo čak i za liberale, ispričao je Slavoj Žižek u velikom intervjuu za Jutarnji list.

„Evo lepe ironije“, nastavio je Žižek. „U Independentu je vlasnik neki ruski oligarh, opozicionar kojeg Putin još uvek toleriše, poludisident koji me napola voli, pa tamo nekako mogu pisati. Jedini medij u engleskom govornom području gde mogu pisati je Spectator, koji je desni, konzervativan. U Nemačkoj me redovno objavljuje Die Welt, isto desno orijentisan, a Die Zeit se povukao…“

U Americi me kod liberalne sredine apsolutno isključilo to što sam bio diferenciraniji prema Trampu, rekao je Žižek.

On je kazao da je Tramp otvorio mogućnost za novu levicu, i da bez njega ne bi bilo Bernija Sandersa i „one mlade lepe žene“ Aleksandrije Okasio-Kortez.

Od Trampa Žižek je brzo došao do naših prostora.

„Tramp se vodi jednostavnom računicom da u nekom ograničenom području treba da vlada mir, a mir može da vlada ako tamo dominiraju oni koje Amerikanci percipiraju kao najsnažnije. To je stara greška Amerikanaca. Isto je bilo i poslednjih godina Jugoslavije kad je Amerika gotovo do ‘91-92. godine bila prosrpska, nije htela da ide protiv Miloševića. Nemam ništa protiv Srba. Oni verovatno, istorijski gledano, imaju najdužu demokratsku tradiciju od naroda bivše Jugoslavije. Kad nam kažu da smo mi, Slovenci, ali i Hrvati, taoci nemačkog neonacističkog kapitala i Vatikana, zaboravljaju ono što je svima bilo jasno: Jugoslaviji je bio kraj onoga trenutka kad je Milošević preuzeo vlast. Tu se slažem sa Zoranom Đinđićem kada je rekao da je Milošević bio prvi političar koji je shvatio da je Tito mrtav i da treba promeniti pravila igre. Kraj je nastupio kada je promenio Ustav i oduzeo autonomiju Kosovu i Vojvodini. Tuđman je tada govorio disidentima okupljenim oko Nove revije da on tada nije imao cilj razbijanje Jugoslavije, nego ostvarivanje novog sporazuma Cvetković – Maček“, kazao je Žižek.

On je pričao i o dobitniku Nobelove nagrade.

„(Handke) Srbe ‘voli’ zbog pogrešnih razloga, kao neke relativno siromašne, nerazvijene. To je stara bolest levičara na Zapadu, oni hoće da budu autentični kroz nekog drugog, nekoga ko vodi siromašni ali autentični život“, rekao je Žižek u opširnom intervjuu Jutarnjem listu.

Komentara

  1. CrnaLajna
    27. oktobra 2019. 03:50

    Žešći minus Žižeku, nema Milošević veze sa krajem Jugoslavije.

  2. Milivoj Manko
    27. oktobra 2019. 11:44

    Dobome da nema Milošević veze sa krajem Jugoslavije. Pročitajte samo Program likvidacije samoupravljanja u Jugoslaviji, kojeg je napisao jezuita Bžežinski, lični prijatelj pokojnog pape Jovana Pavla II. čiji cilj je bio ujediniti sve katoličke države u svoju imperiju! Na tome su radile sve strane službe na čelu sa Nato paktom, a kao oružje koristili su NOVAC, pa zato i nije čudo što samo slovenački prenovitelji i osamosvojitelji imaju u davčnim oazama skriveno čak 80 milijardi dolara! Pa i braća po krvi, Milošević i Tudžman otvorili su zajednički banku, u koju je Milošević uložio 45 a Tudžman 50 milijardi dolara, u vremenu dok su se Srbi i Hrvati međusobno ubijali! Skoro je neverovatno, ali u CIA dokumentu piše da je Jugoslaviju bilo potrebno uništiti, pazite sada, zbog HUMANOSTI političkog sistema!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.