Slavica Đukić Dejanović: Mladi sve ranije imaju seks, granica spuštena na 16 godina

1
Foto: Printscreen N1

Seksualna aktivnost mladih počinje sve ranije, a nova istraživanja pokazuju da je sada ta granica spuštena na 16 godina, dok je 2013. bila 17 godina za mladiće, a 18 za devojke, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, preneo je Danas.

Ona je, na panel diskusiji „Šta se promenilo?“ u organizaciji Populacionog fonda UN u Srbiji, posvećenoj unapređenju reproduktivnog i seksualnog zdravlja, ukazala da se mladi o tome najčešće informišu čitajući senzacionalističke članke u medijima, od vršnjaka i posredstvom interneta.

Dobro bi bilo da obrazovne institucije u većem obimu posvete pažnju ovim temama, sugerisala je Đukić Dejanović.

Govoreći o reproduktivnom i seksualnom zdravlju, ona je istakla da je u poslednjih 25 godina napravljen napredak u toj oblasti, ali da tu i dalje postoji mnogo izazova, a možda najveći je kontrola rađanja.

Đukić Dejanović je rekla kako i dalje mnoge žene, uključujući i one obrazovane, koriste tradicionalna kontraceptivna sredstva, a samo njih 20 odsto savremene metode. Tek 7,4 odsto Romkinja koristi kontraceptivna sredstva, rekla je ona, prezentujući podatak da je na 1.000 devojaka iz te nacionalne zajednice čak 157 adolescentkinja u drugom stanju.

Direktorka Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka Mirjana Rašević je precizirala da je u poslednjih 25 godina, kada je održana prva međunarodna konferencija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, u Srbiji napravljen pomak.

Smanjena je opšta i smrtnost odojčadi, kao i umiranje dece do pet godina, kao i procenat žena koje stupaju u brak pre 15. i pre 18. godine, ukazala je Rašević.

Prema njenim rečima, problem je stopa abortusa u Srbiji, koja je među najvišim u svetu, kao i intenzivno odlaganje rađanja, što je veliki demografski problem.

1 KOMENTAR

Comments are closed.