Skupština Svetske zdravstvene organizacije odbila je u ponedeljak zahtev regiona Tajvana da učestvuje u ovoj globalnoj platformi kao posmatrač. Ovo je peta godina zaredom da to telo Svetske zdravstvene organizacije za donošenje odluka odbija predlog, koji su inicirali SAD i više zemalja Evropske unije, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Odluku generalnog odbora da se tajvanski region ne uključi u dnevni red najavio je butanski ministar zdravlja Dašo Dečen Vangmo, koji je bio predsedavajući nedeljnog skupa.

Stalni predstavnik Kine u kancelariji UN-a u Ženevi Čen Sju rekao je da je kineska vlada izradila odgovarajuće aranžmane za ovo ostrvo da učestvuje u globalnim zdravstvenim poslovima polazeći od principa jedne Kine, dodajući da je centralna vlada obavestila Tajvan o pandemiji 260 puta i odobrila učešće tajvanskih zdravstvenih stručnjaka u tehničkim aktivnostima SZO-a 16 puta od izbijanja kovida-19.

On je pozvao relevantne zemlje da prestanu da politizuju zdravstvena pitanja i koriste tajvansko pitanje kao izgovor za mešanje u kineske unutrašnje poslove.

Pre početka skupštine, više od 150 zemalja je diplomatskim kanalima izrazilo podršku odluci Kine. Pored toga, predstavnici skoro 80 država članica poslali su pisma SZO-u da izraze svoju privrženost principu jedne Kine i protivljenje učešću Tajvana u Skupštini SZO-a, rekao je Čen, što je još jednom dokazao da je princip jedne Kine težnja međunarodne zajednice i preovlađujući trend.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.