Skupština Srbije danas o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Poslanici Skupštine Srbije razmotriće danas, na predlog Vlade, izmene i dopune zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Prethodno je Vlada Srbije saopštila da se izmene odnose na članove koji se tiču overe potpisa, predstavnika ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i roka za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu izmena ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predloženim izmenama, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine a ni Skupština Srbije neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu u naredne četiri godine.

Poslanici su 25. novembra usvojili izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani retko koristili te institute u praksi.

Vlada Srbije ranije je navela da će predložena rešenja omogućiti građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

Usvajanje tog i zakona o eksproprijaciji dovelo je do građanskih protesta širom Srbije tokom kojih su blokirane ključne saobraćajnice a posle masovnog okupljanja građana prošle subote, predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je parlamentu zakon o eksproprijaciji i najavio izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Sednica parlamenta na čijem su dnevnom redu izmene i dopune tog zakona počeće u 10 časova u Domu Narodne skupštine u Beogradu.