Škoti nisu uspeli da pogode sa peterca, Česima je uspelo sa pola terena: Šik doneo pobedu Češkoj protiv Škotske – 2:0

0

Fudbleri Češke pobedili su reprezentaciju Škotske sa 2:0 u meč prvog gola grupe D Evropskog prvenstva na “Hempden parku” u Glazgovu.

Škoti i Česi su na ovaj meč gledali kao ključni jer su u grupi sa velikim favoritima Englezima i Hrvatima.

Škote su igrali prvi meč na nekom velikom takmičenju posle 23 godina, a do ovog EP-a su došli nakon baraža i one beogradske penal serije.Poslednji put su Škoti bili na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, dok na Evropskim prvenstvima odsustvuju od 1996. Vladala je velika euforija na terenu i među navijačima u Glazgovu, ali ni to nije pomoglo da se pobedi Češka.

Glavni “krivac” za to je bio Patrik Šik. Najpre je u 42. minutu nadoskočio štoperski tandem Škotlanđana i glavom smestio loptu u gol Dejvida Maršala. Iskoristili su Česi nesnađenost škotske zadnje linije u nekoliko prethodnih napada. Uglavnom su napdali centaršutevima ka Šiku.

Potom je u drugom poluvremenu (52. minut), daleko intezivnijem na obe strane, fudbaler Bajera iz Leverkuzena lobovao istrčalog Maršala sa pola terena. Tačno 45,5 metara razdaljine za jedan rekord na Evropskim prvenstvima – najdalji gol u istoriji takmičenja. Remek delo i kandidat za najlepši gol na čitvaom prvenstvu Evrope.

Do prvog gola Čeha nije bilo puno uzbuđenja. Škoti jesu imali veću inicijativu, baš kao i početkom drugo dela utakmice, ali bez realizacije. Endi Robertson jeste, doduše, imao ozbiljan šut sa ivice kaznenog prostora, ali je golman Čeha Tomaš Vaclik uspeo da odbije ovaj naled Škota.

Pred poluvreme su Škoti tražili penal kada je Skot Mektomini pao posle kontakta sa Janom Boržilom. Ipak VAR studio je rekao da faula nije bilo.

Rekli smo da je drugo poluvreme bilo daleko intezivnije. Seriju napada na obe strane otvorio je Šik, pa potom u istom napadu i Vladimir Darida. Sa druge strane, tim Škotske je pripretio preko Džeka Hendrija. I to ozbiljno, pogodio je prečku sa ivice šesnaesterca.

Ubrzo je i Tomas Kalas, umalo, postigao autogol jer je posle jednog pasa Robertsona umalo lobovao svog golmana. Ipak Vaclik je uspešno otklonio opasnost i tako spasao Čehe, a posebno indisponiranog Kalasa.

Škoti su, nakon drugog gola Čeha, pokušali i preko Stjuarta Armstronga, ali bez konkretnog uspeha. Šik, pre nego što je napustio terene, imao priliku da postigne i treći gol, ali nije dovoljno jako šutirao u kaznenom prostoru Škotske. Maršal je lako uhvatio loptu, ali šta vredi nakon onako primljenog gola.

Do kraja sijaset izmena, još jedna polušansa za Češku i prilika za Škote da smanje rezultat. Bez uspeha.