Škole zatvorene na nedelju dana, ograničava se rad ugostiteljskih objekata: RS uvodi nove mere, Banjaluka žarište

0
Profimedia

(Beta) – U poslednjih sedam dana u Banjaluci je koronavirusom zaraženo 840 osoba, što je u proseku 120 osoba dnevno.

U pоsljеdnjа 24 čаsа u Banjaluci je registrovano 175, čime je ovaj grad po broju pozitivnih na COVID-19 na prvom mestu u Republici Srpskoj.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Banjaluci su od početka pandemije od koronavirusa obolele 3.952 osobe, dok je na drugom mestu po broju obolellih Bijeljina, sa 894 slučaja.

Najveći broj zaraženih u Banjalci je iz radno sposobne populacije od 20 do 60 godina, a najmanje zaraženi su stariji i deca do devet godina.

U RS su danas registrovana 403 nova slučaja, a preminulo je sedam osoba.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je istakao da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj teška i kompleksna, a da je najveći problem opterećnost zdravstvenog sektora.

“U Banjaluci funkcioniše kovid bolnica, potrebno je da se obezbedi još više prostora, jer su značajno popunjeni zdravstveni kapaciteti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci od jutros je primljeno 30 novozaraženih virusom korona.

Upozorio je da UKC raspolaže dovoljnim brojem respiratora, ali da će, ako se epidemija bude širila ovim tempom, biti veoma teško obezbediti smeštajne kapacitete.

Na pitanje da li je zbog epidemije moguće očekivati zatvaranje nekih privrednih subjekata u Republici Srpskoj po ugledu na neke evropske zemlje, Dodik je rekao da će svi koji se ne budu pridržavali propisanih mera bite rigorozno kažnjeni i zatvoreni.

Nove mere u RS: Škole se zatvaraju na sedam dana, ograničava se rad ugostiteljskih objekata

(Beta) – Republički štab za vanredne situacije doneo je danas odluku da škole u Republici Srpskoj budu zatvorene na sedam dana, odnosno do 1. novembra.

“Nemamo širenje virusa unutar škola, ali je ovo preventivna mera da analizom odredimo način kako ćemo organizovati nastavu u narednom periodu”, izjavila je posle sednice Kriznog štaba ministarka prosvete i kulture Natalija Trivić.

Ona je dodala da će se u tom periodu nastava odvijati onlajn.

Ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić rekla je da Štab doneo odluku prema kojoj se rad svih ugostiteljskih objekata ograničava na period od 6 časova do 22 časa.

Ona je dodala da je namera da se deluje preventivno na dalje širenje virus u zajednici, kao i da se “skrene pažnja javnosti da se mora odgovornim ponašanjem sprečiti širenje virusa”.

Gašićeva je istakla da Vlada RS ne želi da donosi rigoroznije mere, te da se i odluka o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata odnosi na narednih sedam dana, posle čega će se ponovo analizirati stanje.

“Ne želimo da dođemo u situaciju da obustavljamo rad ugostitelja i hotelijera i ne sme više doći do zatvaranje privrednih subjekata i svi tome možemo doprineti”, rekla je ona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da je u poslednjih sedam dana epidemiološka situacija u RS značajno pogoršana.

“Imali smo 173 zaražena na 100.000 stanovnika, u sredini smo cele Evrope, uz nas je Hrvatska. Najgore indikatore imaju Belgija i Češka”, rekao je Šeranić.

Dodao je da je stopa smrtnosti od posledica koronavirusa u RS 1,66 na 100.000 stanovnika, ali da podaci u vezi sa smrtonšću uvek kasne, pa se očekuje da će i ova stopa biti pogoršana.

“Današnja sitaucija je takva da imamo 50 posto zaraženih od broja testiranih. Značajno je da je do danas 414 ljudi u bolnici”, rekao je Šeranić.

Bolnica u Gradiški će, najavio je, ići u preraspodelu kapaciteta, kao i Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, Domovi zdravlja u RS su takođe opterećeni.

Ministar zdravlja RS je naveo da je najviše zaraženih u dobi od 30 do 49 godina života.