Škole koje ne budu intonirale himnu platiće kaznu do 100.000

1
Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Poslanici skupštine Srbije usvojili su večeras izmene i dopune zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima je uvedena obaveza obrazovnih ustanova da prvi radni dan u novoj školskoj godini počnu intoniranjem državne himne.

Kako je navedeno u predlogu izmena i dopuna zakona, intoniranje himne Bože pravde na početku školske godine, 1. septembra uvodi se u cilju “razvijanja nacionalnog identiteta učenika kao i svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji”. 

Obrazovne ustanove koje ne budu poštovale tu obavezu biće novčano kažnjene u rasponu od 100.000 do milion dinara a direktor škole ili odgovorno lice kaznom od 25.000 do 100.000 dinara.

Poslanici su usvojili i zakon o inovacionoj delatnosti kao i izmene i dopune zakona o srednjem i o predškolskom obrazovanju i vaspitanju. 

1 KOMENTAR

  1. Kazu “razvijanja nacionalnog identiteta učenika kao i svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji”, hm, mogu da razumem onaj drugi deo “osecaj pripadnosti” ali prvi deo se odnosi sam na srpski narod tako da su druge nacionalnosti u pravu kada kazu da bi trebalo promeniti himnu kojom bi bili obuhvaceni svi gradjani Republike Srbije, Ziveli

Comments are closed.