„Nije izvesno da će školarine za studente poskupeti, iako su troškovi za akreditacije za fakultete znatno uvećani, jer su u toku razgovori oko podrške i pomoći države za državne fakultete“, izjavila je rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) Ivanka Popović u velikom intervjuu „Blicu“.

Popovićeva je rekla postoji zabrinutost zbog visine troškova za akredacioni period, koji sada jeste duži, umesto pet je sedam godina, ali da je i znatno skuplji. Ona dodaje da školarine ne pogađaju skoro polovinu brucoša na Univerzitetu jer im je dostupan budžetski status. „Na ostalim godinama studija broj budžetskih studenata opada i ta mesta ostaju prazna. Postoje razna objašnjenja za ovu pojavu kao što nepripremljenost za radne obaveze na fakultetu ili potreba da se studira uz rad. Školarine zaista predstavljaju teret i za studente i za njihove roditelje, ali je važno naglasiti neophodnost da se studenti više bore za budžetski status“, navodi rektorka za „Blic“.

Ona je dodala da je ove godine najveće interesovanje za profesije iz medicinskih i tehničkih nauka, kao i svih programa IT, a najviše kandidata po raspoloživom mestu je na Stomatološkom fakultetu.

Popovićeva je ocenila i da će se nastaviti pad UB na Šangajskoj listi, dodajući da ima nekoliko faktora koji na to utiču, a to su učinak samog UB i njegovih istraživača, dok je drugi vezan za napore koji se čine na drugim univerzitetima.

Komentar(1)

  1. Najka
    14. jula 2019. 16:19

    Pad-privatni fakulteti (sa sve više svršenih studenata na istim a da na državni nisu mogli da se upišu) - kupovina diolome(na privatnim a Boga mi i državnim) strmoglavost znanja i poplava ne znanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.