Škola nordijskog hodanja u Beogradu

  0
  Foto: Beogradski trkački klub

  Letnji trening za skijaše hit u Srbiji

  Počinje upis za novu generaciju Škole nordijskog hodanja

  Usled velikog interesovanja nakon pandemije Beogradski trkački klub osnovao je Školu nordijskog hodanja.

  Već 5 generacija nordijskih hodača uspešno prti put novoj aktivnosti na sportskoj mapi Srbije. Nekoliko stotina polaznika do sada je donelo ovu odluku i po prvi put počelo sa treniranjem pomoću štapova. U poslednjih godinu dana oko 300 polaznika su prošli kroz program Škole nordijskog hodanja, a ovog septembra počinje upis za novu generaciju.

  Nordijsko hodanje je najbezbednija i najjednostavnija sportska aktivnost. Izvorno je nastalo kao letnji trening za skijaše u Finskoj, krajem 1960-tih godina i jako brzo se proširilo na sve druge sportske i starosne grupe.

  Zaštitni znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje.

  Nordijsko hodanje ima veoma dobar uticaj na zdravlje, a nije naročito zahtevan vid rekreacije.

  Razlika u odnosu na obično hodanje je u tome što se, korišćenjem štapova, angažuje i gornji deo tela, držanje se ispravlja, praktično dobijate dve dodatne ruke ili noge, pa se i sila opterećenja ravnomernije raspoređuje. Iz tog razloga je nordijsko hodanje posebno pogodno za sve generacije.

  U prosečnom treningu nordijskog hodanja koji traje 45 do 60 minuta potroši se od 400-800 kalorija. Obično hodanje istom brzinom sagori 280 kalorija.

  Informacije o programu u 2021.

  Upis u Školu nordijskog hodanja biće održan u subotu, 25. septembra 2021. u BRC Runners Hub-u, ulica Tadeuša Košćuška 78, na keju. Program traje 16 nedelja.

  Lokacije na kojima se trenira:

  • Novi Beograd (Brankov most) – utorak i četvrtak
  • Dorćol – ponedeljak i sreda

  Ada Ciganlija – nedelja