Uprava podgoričke škole “Dr Dragiša Ivanović” demantovala je medijske navode da su učenici srpske nacionalnosti verbalno, ali i fizički napadnuti u toj školi.

Mediji su, pozivajući se na sajt IN4S, preneli da je glavni akter neprimerenog ponašanja učenica osmog razreda, koja je prvo pevala ustašku pjesmu “Čavoglava” ispred zbornice, i to u prisustvu dežurnog nastavnika koji nije reagovao. Pomenuli su da je u školu donela i nož koji je stavila pod grlo drugoj učenici, te da je delila letke sa pretećim porukama usmerenim prema deci “srpske nacionalnosti”.

“Pomenuti događaj se uopšte nije desio u našoj školi i plasirane informacije nisu istinite”, ističu u OŠ “Dr Dragiša Ivanović”.

Nadaju se, kako dodaju, da će mediji u cilju objektivnog informisanja javnosti, a posebno u cilju zaštite maloletne dece, ubuduće mnogo više povesti računa da tekstovi koje plasiraju budu tačni i provereni iz relevantnih izvora.

“Plasiranje potpuno neistinitih informacija je strašno, a još strašnije kada su u njega upletena deca. Zato apelujemo, kako na medije tako i na sve nadležne organe da zaštite škole od plasiranja neistinitih informacija, koje ugrožavaju naš rad i dobrobit dece. Slažemo se da na nasilje treba hitno reagovati, ali ukoliko se desi. U našoj školi deca su bila i biće zaštićena u delu naših nadležnosti, ali bi svi, pa i predstavnici medija, takođe decu trebalo da štite. Od sebe samih, pa nadalje”, poručuje uprava škole.

I Nedeljnik saznaje, iz izvora bliskih školi, da se ništa slično nije dogodilo, iako se na sajtu koji je objavio originalnu vest danas ponovo pojavila navodna priča majke napadnutog deteta.

U Crnoj Gori, inače, traje školski raspust, pa je zaista teško poverovati – najblaže rečeno – da je, kako su preneli brojni srpski mediji, devojčica navodno Srbima „opsovala i Vidovdan“.

Vidovdan se, kao što valjda i mediji znaju, obeležava 28. juna.

Raspust u Crnoj Gori počeo je 12. juna.

Još jedno „inače“ je i ovo: škola „Dragiša Ivanović“, otvorena pre nekoliko godina, opslužuje naselja Zlatica, Murtovina, Doljani i Masline. Ova podgorička naselja mahom su nastanjena Srbima.

Portal Radio televizije Crne Gore prenosi da Više državno tužilaštvo u Podgorici preduzima sve mere u cilju provere navoda iznetih u tekstu na sajtu IN4S.

Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica, kako su kazali, tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti, preduzeti sve mere i radnje propisane zakonom.

I Vlada Crne Gore najoštrije je juče osudila „lažne medijske objave koje imaju za cilj širenje mržnje i netrpeljivosti, izmišljotina i podvala o navodnom incidentu u podgoričkoj školi“, koju je prenijela i srpska agencija Tanjug, a zatim i svi beogradski mediji.

Reagovalo je i Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.