Skok zaraženih, bez novih mera, inspekcije na terenu: “Mi smo svedoci zamora materijala…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Srbija je danas ponovo zabeležila rekordan broj novozaraženih od početka epidemije. U poslednja 24 sata, registrovano je 579 novih slučajeva koronavirusa, preminula su još tri pacijenta, a na respiratoru su 24. Beleži se i povećanje broja hospitalizovanih, u bolnicama je u ovom trenutku 530 obolelih od COVID-19.

Krizni štab koji je juče zasedao zbog pogoršanja epidemijske situacije u Srbiji, nije doneo nijednu novu meru za suzbijanje virusa, ali je insistirao na pojačnoj kontroli već postojećih mera zbog čega je danas objavljeno da sve inspekcijske službe izlaze na teren radi kontrole poštovanja mera.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorka Verica Jovanović izjavila je za RTS da na sednici Kriznog štaba nisu razmatrali opciju zabrane kretanja i istakla da ukoliko se poštuju postojeće mere one su veoma efikasne.

“Mi smo svedoci jednog zamora materijala, ali samo poštovanje mera nije jednako zastupljeno u svim starosnim uzrastima”, rekla je Jovanovićeva i dodala da starija populacija više poštuje mere, kao i školska deca.

“Kada su u pitanju noćni izlasci i okupljanja onda dolazi do kršenja i prenosa virusa”, naglasila je Jovanovićeva.

Kada je reč o uvođenju obaveznog pi-si-ar testa na ulasku u Srbiju, Jovanovićeva kaže da svako ima obavezu da se prijavi kada prelazi granični prelaz da li ima neke simptome.

“Nismo razmišljali u ovom trenutku o tome, ali ako se pogorša situacija sve te mere nisu isključene”, rekla je Jovanovićeva.