“Skidanje glava”, “zatvorske kazne” i pozivi tužilaštvu da reaguje: Sednica crnogorske vlade o Temeljnom ugovoru i žustra rasprava Abazovića sa ministrima

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je jutors u Podgorici, a ugovor su potpisali premijer Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije, javile su podgoričke Vijesti.

Ubrzo nakon toga usledile su tenzije na političkom nebu Crne Gore, Demokratska partija socijalista (DPS) je najavila pokretanje inicijative za izglasavanje nepoverenja Abazovićevoj manjinskoj vladi, a na sednici crnogorske Vlade povodom potpisivanja Temeljnog ugovora nastavljeno je u oštrim tonovima.

Abazović je poručio da treba da “požure oni koji hoće da ga skrate za glavu, jer će u suprotnom ubrzo završiti u zatvoru”, nedugo nakon žustre rasprave sa ministrom spoljnih poslova Crne Gore Rankom Krivokapićem (Socijaldemokratska partija – SDP).

Abazović, međutim, nije precizirao ko prijeti da će “pasti glave”, pišu Vijesti.

“Recite kolegi (Rašku Konjeviću) koji je danas odsutan – onome što je rekao da će pre no što uradi nešto što je već uradio jedan službenik, visokopozicioniran u sektoru bezbednosti – da će pasti mnoge glave – da požuri. Jer ako ne padne glava, oni će odgovarati pred zakonom. Poručite mu. On nek nastavi da finansira vašu propagandu, nikakav problem. Ali pošto je tu poruku poslao da će pre toga da padnu glave, što se mene tiče, s obzirom da sam prvotargetovani, nek požuri. Ako se to ne desi, onda će se desiti suprotno i završiće tamo gde mu je mjesto. To je to”, rekao je Abazović.

Krivokapić je odbacio Abazovićeve tvrdnje, nazvavši ih podmetanjem.

Ministar odbrane Raško Konjević rekao je da je čuo poruku Abazovića, rekavši da se radi o uznemirujućim optužbama. Pozvao je Specijalno tužilaštvo da reaguje.

“Pozivam SDT da pozove premijera da objasni ovu izjavu i kontekst moga pominjanja. Iznio je uznemirujuće optužbe. Koliko govori istinu najbolje opisuje njegova izjava od prije koji dan da je ‘dezinformacija’ da će Ugovor sa SPC biti potpisan danas”, napisao je Konjević na Tviteru.