SKGO izabrala novog generalnog sekretara

  0

  Na 49. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Nikola Tarbuk je izabran za novog generalnog sekretara ove zajednice lokalnih samouprava u Srbiji.

  On je na tom mestu nasledio Đorđa Staničića koji je bio generalni sekretar prethodnih 20 godina.

  Obraćajući se učesnicima Skupštine SKGO, Tarbuk je rekao da ga hrabri činjenica da “postoji snažan temelj na kojem treba da nastave rad na razvoju lokalne samouprave”.

  “Izuzetna mi je čast da predvodim izuzetan tim profesionalaca i kvalitetnih ljudi koji rade u stručnoj službi SKGO. Prethodnih 16 godina, koliko sam deo ovog tima, nastojali smo da budemo pravi predstavnik lokalnih vlasti i da pružimo kontinuiranu podršku svim članicama i verujem da smo u tome uspevali”, rekao je Tarbuk i dodao da su osnovne funkcije SKGO saradnja između gradova i opština, okupljanje i usklađivanje zajedničkih interesa lokalne samouprave i formulisanje njenog zajedničkog glasa, prema nacionalnim institucijama i međunarodnim partnerima, i podrška izgradnji kapaciteta lokalnih samouprava da odgovore na potrebe svojih lokalnih zajednica, građana i privrede.

  Nikola Tarbuk rodjen je 1977. u Beogradu gde je diplomirao na Fakultetu političkih nauka. U Stalnoj konferenciji gradova i opština radi od 2006. godine, gde je deset godina obavljao odgovornosti pomoćnika a zatim i četiri poslednje godine zamenika generalnog sekretara. Od samog početka svog profesionalnog rada u ovoj nacionalnoj organizaciji lokalnih vlasti, bio je i menadžer projekata a poslednjih 11 godina zadužen je za najvažniji projekat institucionalnog razvoja organizacije koji podržava Vlada Švajcarske. Takođe, kao predstavnik SKGO učestvovao je u pripremi brojnih strategija i zakona, posebnog novog Programa za reformu sistema lokalne samouprave, i član je više nacionalnih tela koja razmatraju ključna pitanja razvoja lokalne samouprave u Srbiji.